Braća Nikola i Albert Benvenuti predstavili nove berbe svojih vina

Na okupljanju organiziranom prema svim protuepidemijskim mjerama na zagrebačkom Bundeku, kušala se svježa Malvazija iz 2020., Rose iz 2020., Malvazija Anno Domini iz 2018., kupaža Caldierosso iz 2018. te desertno vino Corona Grande

Rene Karaman

"Proljetno druženje u povodu predstavljanja novih berbi vina nekako je već postalo tradicija. Za nas taj događaj obilježava početak dinamičnog perioda i intenzivnijih radova u vinogradu, a za naše prijatelje početak uživanja u ljepšem vremenu i sunčanim popodnevima uz svježa vina,“ rekao je Albert Benvenuti koji je uz brata Nikolu prošli tjedan u Zagrebu predstavio nove berbe njihovih već dobro znanih i nagrađivanih vina.

Na otvorenom prostoru na obali jezera Bundek, u dva termina s brojem uzvanika ograničenim na 25, te uz poštivanje svih epidemioloških preporuka za sprečavanje širenja epidemije bolesti COVID-19, uz meso s roštilja i tradicionalne slastice poput štrudle od jabuka predstavljena su sljedeća vina: Malvazija 2020, Rose 2020, Malvazija Anno Domini 2018, zatim crveno vino Caldierosso 2018 te desertno vino Corona Grande 2016.

Rene Karaman  Uzdanice vinarije Benvenuti - svježa malvazija i rose od terana

"Malvazija je naše temeljeno vino kojem posvećujemo najviše pažnje i kod kojeg uvijek težimo postići ravnotežu između svježine, to jest osvježavajućeg karaktera, te strukture i postojanosti. Stoga našu malvaziju s jedne strane krasi voćnost i mineralnost, a istovremeno ima slojevitost, dubinu i potencijal za čuvanje", rekla su braća Benvenuti o svojoj svježoj malvaziji. Od iste sorte pravo još jedno vino, Anno Domini (doduše, samo u iznimno kvalitetnim godinama te ono odležava u drvetu 24 mjeseca), a ovom prilikom predstavili ono iz berbe 2018.

Gosti su među prvima imali priliku kušati i njihov Rose iz 2020., napravljen od druge autohtone istarske sorte - terana. Predstavljen je i Benvenuti Caldierosso iz 2018., kupaža crvenih sorata - terana, merlota, tempranilla i nebbiola, vino koje Nikola i Abert Benvenuti rado opisuju kao "slojevito vino s finesom koje odiše voćnošću i istarskom živošću". Za kraj, kušalo se desertno vino Benvenuti Corona Grande iz berbe 2016., iznimno uspješan blend malvazije istarske i muškata bijelog s manjim udjelom rijetke lokalne sorte ulovina.