Matovilac - tri prijedloga pripreme ove zdrave salate

Sad joj je sezona a, na žalost, ne koristimo je dovoljno koliko bismo mogli

Profimedia

Ne znamo koliko vam je poznato, ali matovilac se smatra jednom od najzdravijih, odnosno, točnije, nutritivno najbogatijom salatom na svijetu. Ima dvije sezone - zimu i proljeće, dakle ako ste ga propustili redovno jesti tijekom zimskih mjeseci, sad je pravo vrijeme da to nadoknadite. Naime, ova salata svježeg, orašastog okusa puna je vitamina i minerala, pa tako, među ostalim, sadrži folne kiseline, željezo, kalij, kalcij, magnezij, vitamine A, C i B, te omega-3 masne kiseline. Smatra se da uspješno štiti od viroza i gripe, čuva vid i srce, poboljšava krvnu sliku, smiruje živce a vjeruje se i da smanjuje rizik od raka. Pomaže i kod mršavljenja, čisti organizam i jača imunitet. U kulinarstvu se dosta koristi, jer se dobro slaže s drugim povrćem, primjerice s radičem, rikulom, rajčicom, krumpirom… a često ga se kombinira sa sirom, jajima, avokadom, sjemenkama.
Mi vam donosimo tri načina kako ga možete pripremiti!

Salata od matovilca sa slaninom, gljivama i jajima

Sastojci
Dressing:
3 žlice maslinovog ulja
3 žlice bijelog balzamičnog octa
1 žličica senfa
1 žličica želea od dunje
50 ml povrtnog temeljca
sol i papar

Salata:
150 g slanine
250 g gljiva
300 g matovilca
2 kuhana jaja
2 kriške tostiranog kruha

Priprema
Dressing:
Pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat, senf, žele od dunja i juhu pjenjačom u kremasti preljev i začinite solju i paprom.
Narežite slaninu na sitne trakice. Gljive očistite i narežite na male komadiće. U tavi popržite slaninu a nakon par minuta dodajte i gljive. Miješajte dok ne dobiju zlatnu boju. Tost narežite na kockice i također malo prepržite. Matovilac dobro operite i osušite te salati dodajte kruh i prethodno skuhana jaja narezana na osam dijelova. Pomiješajte salatu s dressingom, stavite na tanjur te dodajte slaninu i gljive.

Matovilac s jabukama, orasima i limunovom koricom

Sastojci:
100 g matovlica
1 jabuka zlatni delišes
1 limun
šaka očišćenih oraha
maslinovo ulje
sol

Priprema:
Matovilac dobro operite i osušite. Jabuku operite i narežite na tanke trake te dodajte u salatu. Orahe narežite na sitnije komadiće i ubacite u salatu. Posolite, dodaje ulje i sok pola limuna. Na sve naribajte koricu jednog limuna i dobro promiješajte i poslužite!

Profimedia 

Omlet s matovilcem

Sastojci:
šaka matovilca
4 jaja
15 dkg šunke u ovitku
45 g sira
sol i papar
maslac

Priprema:
Sir naribajte, šunku narežite a matovilac dobro operite i osušite. Zamutite jaja, posolite i popaprite. Na tavi zagrijte maslac, ubacite jaja i kad su na pola pečena, dodajte naribani sir. Potom dodajte matovilac a onda i šunku. Nakon minutu, dvije, polagano presavijte omlet i poslužite uz tostirani kruh. Napomena - ako ste ljubitelj gljiva, možete i njih koristiti za pripremu ovog omleta, samo ih prije pečenja omleta malo prepržite na maslacu, uz peršin, sol i papar.