Ne znamo koliko vam je poznato, ali matovilac se smatra jednom od najzdravijih, odnosno, točnije, nutritivno najbogatijom salatom na svijetu. Ima dvije sezone - zimu i proljeće, dakle ako ste ga propustili redovno jesti tijekom zimskih mjeseci, sad je pravo vrijeme da to nadoknadite. Naime, ova salata svježeg, orašastog okusa puna je vitamina i minerala, pa tako, među ostalim, sadrži folne kiseline, željezo, kalij, kalcij, magnezij, vitamine A, C i B, te omega-3 masne kiseline. Smatra se da uspješno štiti od viroza i gripe, čuva vid i srce, poboljšava krvnu sliku, smiruje živce a vjeruje se i da smanjuje rizik od raka. Pomaže i kod mršavljenja, čisti organizam i jača imunitet. U kulinarstvu se dosta koristi, jer se dobro slaže s drugim povrćem, primjerice s radičem, rikulom, rajčicom, krumpirom… a često ga se kombinira sa sirom, jajima, avokadom, sjemenkama.
Mi vam donosimo tri načina kako ga možete pripremiti!
Salata od matovilca sa slaninom, gljivama i jajima
Sastojci
Dressing:
3 žlice maslinovog ulja
3 žlice bijelog balzamičnog octa
1 žličica senfa
1 žličica želea od dunje
50 ml povrtnog temeljca
sol i papar
Salata:
150 g slanine
250 g gljiva
300 g matovilca
2 kuhana jaja
2 kriške tostiranog kruha
Priprema
Dressing:
Pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat, senf, žele od dunja i juhu pjenjačom u kremasti preljev i začinite solju i paprom.
Narežite slaninu na sitne trakice. Gljive očistite i narežite na male komadiće. U tavi popržite slaninu a nakon par minuta dodajte i gljive. Miješajte dok ne dobiju zlatnu boju. Tost narežite na kockice i također malo prepržite. Matovilac dobro operite i osušite te salati dodajte kruh i prethodno skuhana jaja narezana na osam dijelova. Pomiješajte salatu s dressingom, stavite na tanjur te dodajte slaninu i gljive.
Matovilac s jabukama, orasima i limunovom koricom
Sastojci:
100 g matovlica
1 jabuka zlatni delišes
1 limun
šaka očišćenih oraha
maslinovo ulje
sol
Priprema:
Matovilac dobro operite i osušite. Jabuku operite i narežite na tanke trake te dodajte u salatu. Orahe narežite na sitnije komadiće i ubacite u salatu. Posolite, dodaje ulje i sok pola limuna. Na sve naribajte koricu jednog limuna i dobro promiješajte i poslužite!
Omlet s matovilcem
Sastojci:
šaka matovilca
4 jaja
15 dkg šunke u ovitku
45 g sira
sol i papar
maslac
Priprema:
Sir naribajte, šunku narežite a matovilac dobro operite i osušite. Zamutite jaja, posolite i popaprite. Na tavi zagrijte maslac, ubacite jaja i kad su na pola pečena, dodajte naribani sir. Potom dodajte matovilac a onda i šunku. Nakon minutu, dvije, polagano presavijte omlet i poslužite uz tostirani kruh. Napomena - ako ste ljubitelj gljiva, možete i njih koristiti za pripremu ovog omleta, samo ih prije pečenja omleta malo prepržite na maslacu, uz peršin, sol i papar.