Trenutno ste na dijeti ali ste se jaaaako zaželjeli nečeg slatkog? Imamo rješenje - cheesecake na zdravi način. Zapravo i nema velike razlike između "normalnog" cheesecakea i ove zdravije verzije kolača. Jedino što moramo je umjesto šećera staviti zaslađivač te napraviti bezglutenski biskvit. I to je to! A evo kako ćemo to napraviti…
Sastojci:
1.5 šalica bademovog brašna
20g zaslađivača (recimo eritritol koji je sasvim bez kalorija, ili šećer od breze koji je upola manje sladak od običnog šećera)
1 žličica cimeta
6 žlica maslaca, otopljeno
Za kremu:
cca 23 dkg punomasnog krem sira, sobne temperature
2 šalice zaslađivača u prahu
5 velikih jaja sobne temperature
23 dkg kiselog vrhnja na sobnoj temperaturi
1 žlica ekstrakta vanilije
šaka jagoda za ukras
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva C. Namjestite rešetku na sredinu pećnice. Suhe sastojke za biskvit pomiješajte u srednje velikoj zdjeli. Umiješajte maslac. Smjesu izlijte u posudu za pečenje ili kalup i prstima raširite do rubova. Stavite u frižider na 20 minuta.
Mikserom tucite krem sir sobne temperature dok ne postane lagan i pahuljast. Dodajte malo zaslađivača (oko 1/3) i nastavite miksati.
Dodajte jedno po jedno jaje sobne temperature i tucite dok se dobro ne umiješa. Na kraju dodajte vaniliju i kiselo vrhnje (oboje sobne temperature) i tucite dok se sve ne sjedini.
Biskvit prelijte smjesom i izravnajte vrh. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici te provjerite nakon 50 minuta. Gornji dio ne bi smio biti sjajan, a sredina i dalje treba biti mekana.
Isključite pećnicu i otvorite vrata. Neka cheesecake stoji u pećnici još 30 minuta. Potom ga izvadite te maknite iz posude za pečenje (ili kalupa) i ostavite da se odmori. Potom labavo pokrijte kolač prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 8 sati. Ukrasite jagodama i servirajte.