Svjetska kuhinja na vašem tanjuru: Irska

Isprobajte gulaš na irski način!

Profimedia

Dok se krene ponovno s putovanjima, još uvijek nam preostaje nove okuse i jela karakteristična za neku zemlju, kuhati u vlastitoj kuhinji. Nakon što smo vam svaki tjedan predstavljali po jednu zemlju, točnije lokalno jelo, na red je došla i Irska i njihov specijalitet - irski gulaš.
To je jedno od najpoznatijih tradicionalnih jela u Irskoj, koje se populariziralo još u 19. stoljeću. Ipak, nije uvijek bio ovako ukusan. Irski gulaš - koji se danas uglavnom radi od janjetine ili govedine, krumpira, luka i peršina - nastao je u teškim uvjetima, tijekom razdoblja ekonomskih previranja koja su dovela do masovnog siromaštva. Tad se radio u loncu, nad otvorenom vatrom, od nekoliko prilično lako dostupnih i možda ne uvijek ukusnih sastojaka te su brojne siromašne obitelji mogle preživjeti zahvaljujući njemu.
Danas je irski gulaš pravi ‘comfort food’, a priprema varira od dijela zemlje u kojoj se radi. Primjerice, u južnoj Irskoj dodaje se mrkva, a neki čak ubace i repu. Poslužuje se sam, zgusnut s brašnom ili uz pire krumpir. I, naravno, pivo dobro ide uz njega.
A evo kako ga napraviti.

Sastojci:
1.3 kg janjeće lopatice, narezati na komade
Sol i papar
4 žlice biljnog ulja
90 dkg luka (cca 6 srednjih komada), narezati
Oko pola kg mrkve (cca 6 srednjih), narezati
4 šalice goveđeg ili pilećeg temeljca
1 velika grančica timijana
1.3 kg crvenog krompira (cca 12 malih komada), oguliti i narezati na kriške

Priprema:
Meso dobro osušite i temeljito začinite solju i paprom. Stavite ulje u duboki lonac na srednje jaku vatru. Popržite meso sa svih strana dok ne dobije boju.
Meso ostavite sa strane, a u lonac ubacite luk i mrkvu. Začinite solju i paprom. Miješajte povrće dok lagano ne porumeni, oko 5 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Vratite meso u lonac, dodajte temeljac i pustite da krčka. Ubacite grančicu timijana i posložite krumpir (ne mora biti potpuno uronjen u tekućinu). Začinite krumpir, poklopite lonac i prebacite ga u pećnicu.
U pećnici neka bude otprilike 1 sat, dok meso ne omekša. Uklonite masnoću s vrha juhe i poslužite.