Napravite domaći sirup od bazge

Donosimo recept za omiljeni napitak iz djetinjstva

Profimedia

Ima li ijedan sok koji više priziva djetinjstvo od domaćeg sirupa od bazge? Pripremale su ga naše bake i mame, red je došao i na nas! Naime, svibanj je mjesece kad bazga cvate, a njezini su cvjetovi izuzetno zdravi - bogati su glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima i vitaminom C. Valja ih brati po suhom i sunčanom vremenu, pazite da su sasvim rascvjetani i da ih berete na nekom mjestu udaljenom od ceste ili ostalih potencijalnih zagađivača. Za 1 litru sirupa, bit će vam potrebno nekih desetak cvjetova. Ako želite napraviti veću količinu, računajte da vam za svaku novu litru treba dodatna litra vode, dodatnih desetak cvjetova, dodatni limun i kilogram šećera… Uostalom pogledajte recept.

Profimedia 

Sastojci (za 1 litru sirupa)
10ak cvjetova bazge
1 l vode
1 limun
1dkg limunske kiseline ili 2 dcl limunovog soka
1 kg šećera (može i smeđi)
grančica mente po ukusu

Profimedia 

Priprema:

U vodu stavite limunsku kiselinu i na kriške narezan limun te u to potopite cvjetove bazge te po želji dodajte malo mente. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji 24 sata na hladnom i tamnom mjestu. Sutradan procijedite dobivenu tekućinu, dodajte šećer, dobro promiješajte i ostavite na još 24 sata. Povremeno pomiješajte. Nakon toga je sirup spreman za ulijevanje u staklenu bocu u kojoj može trajati i do godinu dana.