Desert za doručak - chia puding s borovnicama

Ubacite još i malo kikiriki maslaca i bit ćete spremni za sve dnevne izazove

Profimedia

Doručak je najvažniji obrok dana, sigurno ste čuli bezbroj puta. I istina, ono što jedete ujutro, može vam odrediti energiju za taj dan, može vam dići energiju ali je spustiti, zar ne? Zato je dobro pobrinuti se da taj obrok bude raznovrstan, zdrav ali, ne zaboravite, i ukusan. Stoga vam predstavljamo jednu slasticu za doručak. I to zdravu slasticu! Riječ je o chia pudingu s kikiriki maslacem i borovnicama koji će vam dati energiju potrebnu za radni dan ali će vas i razveseliti njegov divan, slatki okus. Ovaj je recept jednostavan, zahtijeva samo sedam osnovnih sastojaka i nekih 30 minuta vremena za pripremu (plus hlađenje). Uostalom, čarolija se i događa upravo u frižideru gdje se ovo jelo pretvara u puding. Zato je najbolje napravit ga večer prije tako da vas ujutro dočeka slatko iznenađenje. A evo kako ga napraviti.

Sastojci (za 3 osobe)

ZA KOMPOT:
140 g borovnica (smrznute ili svježe)
15 ml soka od naranče
12 g chia sjemenki
ZA PUDING
240 ml nezaslađenog običnog bademovog mlijeka
120 ml laganog kokosovog mlijeka
1 žličica vanilije (po želji)
15-30 ml javorovog sirupa (po ukusu)
48 g prirodnog slanog maslaca od kikirikija (plus još za posluživanje)
63 g chia sjemenki
Svježe borovnice (za ukras)
orašasto voće za ukras, po želji

Profimedia 

Priprema:

U malu tavu ili lonac ubacite borovnice i sok od naranče. Zagrijte na srednje jakoj vatri dok ne proključa. Zatim smanjite vatru na srednje i kuhajte 2 minute - povremeno miješajući. Maknite s vatre i dodajte chia sjemenke. Miješajte da se sjedini.
Kompot podijelite u tri posude za posluživanje i stavite u hladnjak da se ohlade.
U međuvremenu u blender stavite bademovo i kokosovo mlijeko, zajedno s vanilijom (po želji), javorovim sirupom i maslacem od kikirikija. Pomiješajte da se sasvim sjedini. Probajte i začinite još po potrebi, dodajući još javorovog sirupa za slatkoću ili kikiriki maslaca za slanost. Dodajte chia sjemenke i par puta promiksajte da se sjedine, ali ne previše jer želite da chia sjemenke ostanu cijele.
Posudu sa dobivenom smjesom stavite u frižider da se malo ohladi (sve skupa nekih deset minuta neka se hladi kompot i ova smjesa). Zatim izvadite chia puding i kompot iz hladnjaka. Promiješajte chia puding te ga podijelite u posude s kompotom. Dobro pokrijte i stavite u hladnjak da se hladi najmanje sat ili dva (po mogućnosti preko noći) ili dok se ne ohladi i postane pudingasta smjesa.
Za posluživanje dodajte još kikiriki maslaca te svježe borovnice i orašasto voće po želji. Možete čuvati pokriveno u frižideru nekoliko dana.