U sezoni smo bazge! Vrijeme je za pohanje

Osim u čaju, sirupu i limunadi bazgu volimo vidjeti i na tanjuru

Shutterstock

Sezona je bazge, mirisnih bijelih cvjetova koji se uglavno sabiru za pripremu sirupa te koji se sušenjem pripremaju za odličan čaj. Ali cvijet bazge, bogat antioksidansima, vitaminom C, željezom, kalijem i natrijem, koji je i odličan diuretik, može biti i poslasticom. Pohani cvjetovi bazge pripremaju se lako, umakanjem u smjesu kao za plačinke te prženjem dok ne porumene.

Shutterstock 

Sastojci

12 komada procvalih cvjetova bazge
250 g brašna
malo soli
200 ml mlijeka ili tamnog piva
ulje
šećer u prahu za posipanje

Priprema
Oprezno ispirite hladnom vodom naizmjence 12 komada procvalih cvjetova bazge te ih ostavite na kuhinjskom papiru da se ocijede. Zatim pomiješajte brašno s prstohvatom soli i tekućinom (mlijeko ili tamno pivo). Ulje ugrijte u posudi za prženje, cvjetove uronite u tijesto i popržite do svijetlosmeđe boje. Stavite ih na kuhinjski papir da se kratko ocijede te ih odmah pospite šećerom u prahu i poslužite.

Shutterstock