Proljetna delicija - juha od artičoke

Donosimo recept za rafiniranu i ukusnu juhu napravljenu od srca svježih artičoka, poriluka, ljutike i krumpira

Profimedia

Vrijeme je artičoke, proljetne namirnice koju nalazimo na tržnici samo u proljetnim i ranim ljetnim mjesecima. Riječ je o izuzetno ljekovitoj i ukusnoj namirnici od koje se mogu napraviti prave delicije. Mi smo se odlučili za rafiniranu i ukusnu juhu napravljenu od srca svježih artičoka, poriluka, ljutike i krumpira, temeljca, malo vrhnja i začinskog bilja. Isprobajte je i vi!

Sastojci:
Srca 5 velikih artičoka
5 žlica maslaca
1 poriluk srednje veličine, samo bijelo-svijetlozeleni dijelovi, oprati i narezati
6 režnja češnjaka, nasjeckati
1/2 šalice nasjeckane ljutike (ili žutog luka, ako nemate ljutike)
20dkg krumpira, oguliti i narezati na kockice
12 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca (za vegetarijansku opciju)
1/2 lovorovog lista
2 grančice majčine dušice
4 grančice peršina
1/4 žličice zrna crnog papra
1/4 šalice vrhnja
Sol po ukusu

Priprema:
Prvo očistite artičoke - ogulite ih dok ne dođete do sredine, do srca. Možete ostaviti kraće stabljike na srcu, one dulje uklonite. Srce narežite na komadiće. Potom srca artičoke, poriluk, češnjak, ljutiku skuhajte na maslacu - otopite maslac u velikoj posudi na srednje jakoj vatri. Dodajte srca artičoke, narezani poriluk, češnjak i ljutiku. Kuhajte dok ne omekša ali pazite da ne potamni. Potom dodajte oguljeni krumpir narezan na kockice i temeljac. Zamotajte začinsko bilje (lovorov list, timijan, peršin) i papar u gazu i stavite u lonac. Pojačajte vatru da juha zakuha, a zatim smanjite vatru da nastavi pirjati. Kuhajte nepokriveno, oko jedan sat.
Nakon sat vremena, uklonite gazu sa začinskim biljem. Juhu izmiksajte, pred kraj umiješajte preostali maslac i vrhnje, posolite po ukusu i poslužite.