Quiche Lorraine koji potječe iz regije Lorraine u Francuskoj, možemo zvati pionirom quicheva a svakako je prvi quiche koji je postao popularan u Americi. Ova slana pita sastoji se od ukusne kore punjene kremom od pavlake i jaja a s punjenjem se možete igrati. Mi vam donosimo recept koji uključuje slaninu, luk, ementaler, jaja, muškatni oraščić… Ovaj kulinarski klasik jelo savršeno je za svaku prigodu, a posebno paše za piknik, brunch ili laganu večeru. Uživajte!
Sastojci:
KORA
prstohvat soli
1 žlica šećera
2.5 šalice univerzalnog brašna
1.5 štapić maslaca, ohlađeno
1/2 šalice povrtnog temeljca
7 žlica ledene vode
1 žlica vrhnja za kuhanje
1 žumanjak
PUNJENJE
10 šniti slanine
1 velika ljutika
3 žlice neslanog maslaca
2 šalice guste pavlake
4 velika jaja, sobne temperature
2 žličice soli
1/4 žličice kajenskog papra
1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/2 šalice narezanog ementalera
Priprema:
Kora: Pomiješajte sol, šećer i brašno u food procesoru. Miksajte dok se temeljito ne pomiješa. Dodajte maslac, malo po malo i nastavite miksati dok se sve dobro ne sjedini. Dodajte temeljac, otprilike 1/8 šalice. Miješajte dok smjesa ne dobije konzistenciju kukuruznog brašna. Ulijte vodu i nastavite miješati dok se ne počne stvarati tijesto.
Izvadite tijesto, zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider na najmanje 1 sat.
Izvadite tijesto iz hladnjaka i pustite da odstoji 5 minuta. Pripremite radnu površinu, pospite je s brašnom i stavite malo brašna na valjak za tijesto. Valjkom potom izravnajte tijesto i na njega, naopako preko tijesta, stavite okrugli tanjur za pitu. Tijesto bi trebalo viriti 1 centimetar sa svih strana tanjura. Maknite tanjur, okrenite ga i u njega prenesite tijesto, prstima ga gurajući u uglove tanjura. Izrežite višak tijesta kuhinjskim škarama. Zatim stisnite rubove tijesta vilicom ili kažiprstom i palcem. Dno i stranice kore za pitu probodite vilicom kako biste spriječili stvaranje zračnih džepova u kori dok se pita peče. Vrhnje za kuhanje i žumanjak sjedinite pjenjačom te lagano premažite rubove kora.
Punjenje: Slaninu popržite u tavi dok se mast ne otopi, ali pazite da slanina ne postane hrskava. Stavite je na tanjur obložen papirnatim ručnicima i pustite da se ohladi. Tanko narežite ljutiku. Kad se slanina ohladi, narežite je na manje komade. U maloj tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Pirjajte slaninu i ljutiku povremeno miješajući oko 5 minuta ili dok slanina i ljutika ne omekšaju. Procijedite slaninu i ljutiku kroz sito i premjestite ih u malu posudu. Stavite posudu sa strane. Zagrijte gustu pavlaku na srednje jakoj vatri. Maknite s vatre kad počne ključati. Stavite sa strane da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. U velikoj zdjeli snažno umutite jaja dok ne postanu pjenasta i glatka. Dodajte ohlađeno vrhnje za kuhanje, sol, kajenski papar i muškatni oraščić. Umutiti dok se dobro ne sjedini. Stavite tanjur za pitu na lim za pečenje. Koru pospite sa ementalerom. Zatim dodajte smjesu slanine i ljutike i na kraju ulijte smjesu od jaja. Prebacite quiche u pećnicu. Pecite 40-45 minuta ili dok kora pite ne dobije zlatno smeđu boju i quiche se stegne. Ostavite quiche da se ohladi najmanje sat vremena prije nego što ga poslužite!