Pripremate piknik? Planiranje je pola posla!

Od odabira lokacije, preko jelovnika do načina posluživanja…planiranje je pola posla

Profimedia

Proljeće je idealno vrijeme za piknik, za obrok u prirodi među cvijećem, u dobrom društvu i uz ukusne zalogajčiće. A s obzirom da su nam se vremenske prilike napokon smilovale, možemo u prirodu! No prije nego krenete u planiranje piknika, evo nekoliko korisnih savjeta…


1. ODABIR MJESTA PIKNIKA

Naravno, prvo morate odlučiti gdje uopće želite na piknik. Hoće li to biti u nečijem dvorištu (što itekako olakšava organizaciju) ili ćete odabrati neku livadu gdje nemate pristup vodi i struji. Ukoliko ste se odlučili za ovu drugu opciju, onda morate voditi računa o tome imate li dovoljno pitke vode, treba li vam agregat, stol i stolice ili ćete posluživati jelo na dekama. Koje posuđe ćete nositi - pravo ili papirnato, imate li dovoljno posuda i čaša. Kako ćete prevesti sve to? Dakle, mjesto piknika diktira sve ostale detalje.

Profimedia 

2. KOLIKO LJUDI ZOVETE I KAD SE PIKNIK ODRŽAVA

Piknik je najbolje imati vikendom od 11-14h, tako da, ovisno koga i koliko ljudi zovete, prvo uskladite vrijeme održavanja. Što se tiče broja gostiju, važan vam je da znate koliko vam treba posuđa, hrane, pića, deka, jastuka… i ostalih detalja važnih za piknik.

3. MENI

Jako važan dio piknika! Srećom, na internetu možete naći mnogo ideja što nositi na piknik - naravno, ovisi koliko je ljudi prisutno, želite li da je sve opuštenije ili želite nekoga zadiviti svojim kulinarskim umijećem. Možete se odlučiti za jednostavnije varijante pa dio kupiti gotovo, u trgovini. Možete čak i kuhati na licu mjesta…
Na pikniku se poslužuje svojevrsna kombinacija doručka i ručka, plus sok, kava, čaj i kokteli (ili mokteli). Bez obzira kakav meni odabrali, on bi trebao biti šarolik - od peciva, jaja, pita, sendviča, salate, voća, narezaka, pića… Ipak, morate razmisliti o tome gdje ćete pripremiti hranu, te kako ćete je prenijeti do mjesta piknika. Dakle…

Profimedia 

4. ŠTO JESTI?

Recimo, jela od jaja su super izbor jer ih je lako napraviti i transportirati do lokacije. Dakle, razmisite o quicheu ili fritaji, punjenim jajima… Tu su i mali sendviči, kanapei, hladne juhe, naresci, pitice od jabuka ili sira, narezano voće s šlagom, kolačići…

5. ŠTO PITI?
Uvijek je dobra ideja da imate kavu i sok. Ali ne možete zaboraviti na šampanjac, vino, pivo i koktele koje možete pripremiti kod kuće i nositi u prijenosnom frižideru. Poslužujte piće u čašama za piknik ili, ako vas je samo dvoje - ponesite staklene, romantičnije je!

Profimedia