Korijander - začin sreće koji se nekad koristio i kao afrodizijak

Doznajte više o jednom od najstarijih svjetskih začina

Profimedia

Korijander, biljka koja podrijetlo vuče s Bliskog Istoka, jedan je od najstarijih svjetskih začina. Koliko je poznato, uzgaja se barem 3000 godina, a njegove su sjemenke pronađene u ruševinama brončanog doba na Egejskim otocima i u grobnicama faraona. Egipćani su ga zvali začin sreće i koristili su ga kao afrodizijak. Kao biljka može izrasti do čak tri metra a koriste se i njegov korijen, lišće i sjeme. U medicini je poznat njegov pozitivni učinak na zdravlje - korijander sadrži proteine, vitamin C, eterična ulja (koristi se pri izradi parfema) te organske kiseline.

U kulinarstvu se najviše koriste sjeme i list - s obzirom na izgled lista, često ga zovu kineski ili meksički peršin. Ipak, valja napomenuti da list i sjeme korijandera imaju različite arome pa ih se ne preporuča koristiti zajedno. Okus lista je specifičan, oštro-gorak i na njega se treba priviknuti. S druge strane, okus sjemena, koji izgleda kao sitna kuglica žučkasto-smeđe boje, vrlo je nježan - to je specifičan slatkasti okus koji podsjeća na mješavinu kadulje, komorača i limuna. Kod nas se više koristi sjeme i to samljeveno - stavlja se u tijesta, peciva, u jela od bundeve. Mljevene sjemenke su i glavni sastojak začinske mješavine curryja, a odlično ide i s jelima od gljiva. Cijelo zrno se zna stavljati u kobasice (primjerice u talijansku mortadelu) te u razne marinade.

Profimedia  Okus sjemena, koji izgleda kao sitna kuglica žučkasto-smeđe boje, vrlo je nježan

List korijandera, koji se preporučuje uvijek koristiti svjež, odlično se slaže sa salatama, jelima od sira, s janjetinom, ribom i puretinom te s rajčicom. Najčešće ga se može naći u azijskoj i južnoameričkoj kuhinji - sastavni je dio chutneyja i curryja te meksičkih umaka poput salse i guacamolea. Paše i u juhe, u jela od povrća (posebno uz mahune) a od lišća se može napraviti i pesto što možete pročitati u nastavku.

Pesto od korijandera

Profimedia 

Sastojci:

1 svežanj lišća od korijandera
5 žlica maslinovog ulja
1 češanj češnjaka
pola čaše badema (ili indijskog oraščića)
2 žlice limunovog soka
malo soli

Priprema:

Lišće korijandera i ulje izmiksajte u blenderu (ili istucite u avanu). Polako dodajte ostale sastojke - bademe sameljite a češnjak protisnite - te, po potrebi, i malo vode. Dobiveni namaz poslužite s integralnim kruhom ili uz pečene krumpire.