Užitak za nepce - krem juha od špinata

Vrijeme je ove divne namirnice, iskoristite to!

Profimedia

Vrijeme je špinata, ove divne namirnice bogate vitaminima i brojnim vrijednim nutrijentima. Zapravo, špinat ima dvije sezone - zimsku i ljetnu ali dobro ga je jesti - stalno. Upravo tako - stalno - ga je jela Katarina Medici, talijanska plemkinja i francuska kraljica, supruga francuskog kralja Henrika II. Naime, ona je toliko voljela špinat da je 1533. godine donijela dekretu po kojoj se špinat trebao posluživati uz svako jelo - svaki dan!

Ipak, špinat datira puno prije Firence i Italije. Pretpostavlja se da potječe s Bliskog istoka gdje raste kao samonikla biljka. Najprije se uzgajao u Perziji, u 7. stoljeću je stigao u Kinu kao poklon od kralja Nepala a u Europi se počeo uzgajati tek negdje početkom 11. stoljeća.
Špinat je  bogat klorofilom, proteinima, mineralima željezom, magnezijem, fosforom te brojnim oligoelementima potrebnima za održavanje ravnoteže zdravlja. Djeluje antiupalno i antioksidativno. čuva od raka i štiti kosti. Osim toga, potiče probavu, pomaže kod mršavljenje, normalizira razinu šećera u krvi, pomaže pri anemiji…

Profimedia 

Recepata sa špinatom ima zaista mnogo, te je jedna od onih namirnica koja se može dodati gotovo svakom jelu. Osim toga, odlično ide uz većinu začina i začinskog bilja! Mi smo se odlučili za krem juhu od špinata za što recept možete vidjeti u nastavku.

Sastojci:
500 g svježeg špinata
3 žlice ulja
1 crveni luk
600 ml vode
5 žlica brašna
goveđi ili povrtni temeljac ili 1 kocka za juhu
400 ml mlijeka
sol i papar
kiselo vrhnje

Priprema:
U loncu prodinstajte nasjeckani crveni luk. Dodajte špinat i vodu i pustite da prokuha. Ulijte malo temeljca ili ubacite kocku za juhu te posolite i popaprite po ukusu. Odvojite 5 žlica mlijeka u brašno te promiješajte dok ne dobijete gustu smjesu. Ostatak mlijeka dodajte u juhu i pustite da prokuha. Kada je juha prokuhala, smanjite vatru, izblendajte štapnim mikserom i postepeno sipajte mješavinu brašna i vode dok ne postignete željenu gustoću. Kod posluživanja u tanjur dodajte žlicu kiselog vrhnja i, po želji, sjeckanog češnjaka.