Bao bunsi su ukusna, topla, pahuljasta poslastica s nadjevom umotanim u slatko, bijelo tijesto. Ova azijska poslastica radi se od mješavine brašna, kvasca, šećera, praška za pecivo, mlijeka i ulja. Bunsi su slični knedlama ali možda ih je najbolje opisati kao - sendvič. Savršeni bao trebao bi biti lagan, okrugao i mekan. Najčešće se pune svinjetinom, međutim, kako su bao bunsi postali popularni u cijelom svijetu, tako je i njihovo punjenje postalo mnogo raznolikije. Treba samo imati na umu da su bao bunsi malo slađi, stoga treba koristiti nadjeve koji će uravnotežiti okuse i pretvoriti ih u slaniji, ukusniji zalogaj. Primjerice, možete ih napuniti svinjetinom s roštilja, ukiseljenim povrćem, govedinom, ribom, glaziranim gljivama pa čak i čokoladom!. No, za početak, valja naučiti kako napraviti bao bunse a mi donosimo recept s BBC Good Fooda, koji prati proces korak po korak.
Sastojci:
525g običnog brašna, plus još malo za pobrašnjavanje radne površine
1½ žlica šećera
sol
1 žličica suhog kvasca
50 ml mlijeka
1 žlica suncokretovog ulja
1 žlica rižinog octa
1 žličica praška za pecivo
Priprema:
KORAK 1
Pomiješajte brašno, šećer i pola žličice soli u velikoj zdjeli. Kvasac i prstohvat šećera otopite u 1 žlici tople vode, a zatim ga dodajte brašnu s mlijekom, suncokretovim uljem, rižinim octom i 200 ml vode. Pomiješajte u tijesto, po potrebi dodajući još vode.
KORAK 2
Tijesto prevrnite na blago pobrašnjenu radnu površinu i mijesite 10-15 minuta ili dok ne postane glatko. Stavite u blago nauljenu posudu, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže 2 sata ili dok se ne udvostruči.
KORAK 3
Izvadite tijesto na čistu radnu površinu i dobro ga pritisnite. Poravnajte tijesto rukama, zatim pospite po njemu praška za pecivo i mijesite 5 min.
KORAK 4
Razvaljajte tijesto u dugački oblik kobasice, debljine oko 3 cm, a zatim režite komade široke oko 3 cm - trebali biste ih imati 18. Na dlanu svaki dio tijesta razvaljajte u kuglu i ostavite da odmori 2 -3 min.
KORAK 5
S valjkom svaku kuglu, jednu po jednu, razvucite u ovalni oblik debljine oko 3-4 mm. Malo nauljite tijesto kao i štapić (koristite štapiće za kinesku hranu). Stavite nauljeni štapić u sredinu svakog ovalnog komada. Preklopite tijesto preko štapića, a zatim polako izvucite štapić.
KORAK 6
Od papira za pečenje izrežite 18 četvrtastih komada (ili koliko već imate bao bunsa) i na svaki stavite po jedno pecivo. Prebacite na pladanj za pečenje, prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da stoji na toplom mjestu 1 sat i 30 minuta ili dok se ne udvostruči.
KORAK 7
U veliki lonac stavite malo vode i pustite da proključa, stavite na lonac nastavak za parenje i na njega naslažete bao bunse, dio po dio. Kuhajte ih na pari 8 minuta dok se ne napuhnu. Kad su gotove, otvoriti svaki bao bun i napunite ga s, primjerice, svinjetinom s roštilja, ukiseljenom mrkvom i umakom. Jedite dok su još topli.