Avokado je vrlo svestrano voće. Može se namazati na komad tosta, ubaciti u salatu ili kombinirati s drugim namirnicama. Nije tajna da je riječ o itekako zdravoj namirnici. Prepun je esencijalnih hranjivih sastojaka i zdravih masti, točnije, izvrstan je izvor vitamina K, C, E folata i kalija. Uz to je pun zdravih mononezasićenih masnih kiselina poput oleinske kiseline koja smanjuje upale i ima pozitivne učinke nu prevenciji raka. Također, konzumacija avokada može pomoći u snižavanju kolesterola.
Srećom, postoji puno recepata za pripremu avokada a mi smo se odlučili za čips i to bez upotrebe nezdravog ulja. A evo što vam sve treba za ovaj ukusan i zdravi međuobrok.
Sastojci:
1 veliki, čvrst avokado (zreli avokado bio bi premekan)
2 žlice brašna
1/2 žličice češnjaka u prahu
1/4 žličice soli
Prstohvat mljevenog crnog papra
2 žlice biljnog mlijeka
1/3 šalice krušnih mrvica
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. U veliku posudu pomiješajte brašno, češnjak u prahu, sol i papar, dok se ne sjedine. Potom u dvije odvojene zdjele stavite mlijeko i mrvice. Izrežite avokado na pola, ogulite ga i maknite košticu. Zatim svaku polovicu narežite na 6 kriški. Svaku krišku premažite smjesom brašna, zatim mlijekom i, na kraju, krušnim mrvicama. Stavite komade avokada na lim za pečenje i pecite 25 minuta ili dok ne postanu zlatno smeđi.
Možete ih poslužiti s bilo kojim umakom, makar možda najbolje ide salsa, umak od jogurta, aioli ili majoneza. Prženi avokado možete čuvati u zatvorenoj posudi u frižideru do tri dana.