Zazubice nam rastu od aromatičnog ljetnog namaza koji lako i sami napravite

Poznati provansalski namaz od maslina, kapara i inćuna lagan je i aromatičan obrok koji možete poslužiti kao dip ili nadjev

Profimedia

Tapenadu, namaz od maslina, kapara i inćuna naći ćete u svakom, i najmanjem restorančiću na jugu Francuske jer dolazi iz Provanse. Zanimljivo je kako naziv za ovaj namaz od maslina dolazi od pojma tapeno koji se odnosi na kapare, a priprema se kako od crnih tako i zelenih maslina, te se poslužuje uz prepečni kruh, kao dodatak ukusnim sendvičima ali i tjestenini, ribi i mesu, punjenim jajima, rajčicama, paprikama, jer osvaja kako okusom tako i mirisom. No da biste kušali tapenadu ne morate otići na jug Francuske jer namaz lako možete pripremiti i kod kuće. Pripremljenu tapenadu pospremite u staklenu, koja će tako izdržati i do nekoliko tjedana, jer će se na površini stvoriti sloj ulja koji štititi od kvarenja. Donosimo dva recepta, za klasičnu crnu tapenadu te onu crvenu, u koju se dodaju i sušene rajčice.

Crna tapenada

Sastojci
250 g crnih maslina bez koštica
50 g fileta inćuna
60 g kapara
1 češanj češnjaka
150 - 200 ml maslinova ulja

Priprema
Pomiješajte sve sastojke pa ih izmiksajte tako da dobijete glatku smjesu. Namaz začinite timijanom, ribanom limunovom koricom, morskom soli te paprom.

Profimedia 

Crvena tapenada

Sastojci
100 g sušenih rajčica
100 zelenih maslina
1 žlica badema
bosiljak

Priprema
Sve sastojke dobro izmiksajte, dodajte sol i papar te po želji senf i sok od limuna. Prepecite kruh i, dok je još topao, na nj namažite tapenadu te odmah poslužite.

Profimedia