Bibimbap - savršen ‘comfort food’

Predstavljamo vam jedno od najpoznatijih korejskih jela

Profimedia

Bibimbap je jedno od najpoznatijih i najomiljenijih korejskih jela. Čak i ako ne znate ništa o korejskoj kuhinji, velika je vjerojatnost da ste za ovo jelo barem čuli a možda ga čak i probali.
Ako pak niste nikad čuli za bibimbap, najjednostavnije objašnjenje (a i prijevod) bilo bi “miješana riža s mesom i raznim povrćem”.
Bibimbap se poslužuje u zdjeli, u koju ide topla bijela riža prelivena namulom (pirjano i začinjeno povrće) ili kimchijem (tradicionalno fermentirano povrće) i gochujangom (pasta od čili paprike), umakom od soje ili doenjangom (fermentirana sojina pasta). Sirovo ili prženo jaje i narezano meso (obično govedina) uobičajeni su dodaci. Kad se sve servira, temeljito se promiješa i onda jede.U Južnoj Koreji, Jeonju, Jinju i Tongyeong posebno su poznati po svojim verzijama bibimbapa. Godine 2011. jelo se našlo na 40. mjestu 50-te svjetske ankete čitatelja o najukusnijoj hrani koju je sastavio CNN Travel.

Profimedia 

Ovo jelo može imati brojne varijacije, ovisno o vašim željama i prehrambenim navikama kao i o vrsti posude/zdjele u kojoj se poslužuje (npr. Dolsot bibimbap i yangpun bibimbap).
Bibimbap je jedno i savršen ‘comfort food’, ima jako puno (zdravih) sastojaka, pun je okusa a iako traži vrijeme za izradu, teško da ćete požaliti uloženi trud.
Tradicionalne, autentične verzije Bibimbapa rade se sa sirovom govedinom i sirovim žumanjkom, zajedno s ostalim povrćem, ali mi vam donosimo recept sa svim kuhanim sastojcima.
A evo što vam sve treba…

Sastojci:
100 g goveđeg mljevenog
1 žlica sojinog umaka
1 žlica sezamovog ulja
1 žličica šećera,
1/4 žličice mljevenog češnjaka

Povrće:
250 g špinata (blago začinjeno)
350 g klica graha (blago začinjeno)
100 g šitake gljiva
120 g mrkve (jedna mala mrkva)
1/2 žličice fine morske soli
3 šalice riže na pari
3 jaja
Ulje za kuhanje
Neke ispečene sezonske alge isjeckane na trake

Umak:
2 žlice gochujanga (korejske fermentirane čili paste, imate kupiti u specijaliziranim prodavaonicama azijske kuhinje)
1 žlica sezamovog ulja
1 žlica šećera
1 žlica vode
1 žlica preprženih sjemenki sezama
1 žličica jabučnog octa
1 žličica mljevenog češnjaka

Profimedia 

Priprema:

Prvo pomiješajte mljevenu govedinu sa sojinim umakom, sezamovim uljem, šećerom i mljevenim češnjakom. Marinirajte meso oko 30 minuta dok radite na ostalim sastojcima. U wok dodajte malo ulja za kuhanje i meso kuhajte oko 3-5 minuta na srednje jakoj do jakoj vatri. Zatim pomiješajte sastojke Bibimbap umaka u posudi.
Operite i ogulite mrkvu te je narežite na trakice. U wok dodajte malo ulja za kuhanje i 1/4 žličice fine morske soli i kuhajte mrkvu na srednje jakoj do jakoj vatri dvije do tri minute. Očistite gljive i tanko ih narežite. U wok dodajte malo ulja za kuhanje i 1/4 žličice fine morske soli i kuhajte gljive na srednje jakoj do jakoj vatri dok sve ne budu kuhane od dvije do tri minute. Klice i špinat također malo prokuhajte i blago začinite, sa soli, češnjakom i sezamovim uljem te tostiranim sezamovim sjemenkama. Napravite pržena jaja, najčešće se radi jaje na oko.
Posluživanje:
Stavite rižu u posudu, a na vrh riže dodajte meso, razno povrće, začinjene alge, umak Bibimbap i jaje. Poslužite.