Zaželjeli ste se nećeg slatkog, niste baš sigurni da imate doma dovoljno sastojaka a nije baš da vam se izlazi do dućana po ovim visokim temperaturama? Ako u frižideru imate jaja i voće - imamo desert za vas. Riječ je o slastici koja je gotova u doslovno pet minuta a recept je vrlo jednostavan i traži samo tri sastojka - voće (po mogućnosti bobičasto), šećer i bjelanjak - i multipraktik. Ono što dobijete za pet minuta je lagani, slasni voćni mousse.
Mi smo se odlučili za zaleđene maline, ali možete koristiti i drugo voće - jagode, višnje, borovnice…bobičasto voće je najbolje. I, napomena, ako ne želite koristiti šećer, slobodno upotrijebite med, javorov sirup ili čak ekstrakt stevije ili pak zaslađivač potpuno izbacite iz recepta.
Sastojci:
Oko dvije šalice smrznutog bobičastog voća (malina ili drugo voće)
2 žlice šećera
Bjelanjak (1 veliko jaje)
Svježe bobičasto voće i šlag za posluživanje (po želji)
Priprema:
U multipraktik stavite voće. Izmiješajte u grubi pire, oko 1 minutu. Dodajte šećer ili neki drugi zaslađivač i kratko miksajte da se sjedini. Dodajte bjelanjak i obradite dok ne postane gladak i pahuljast, a smjesa posvijetli i udvostruči ili utrostruči volumen, 2 do 3 minute. Ako se smjesa previše zalijepi za zdjelu, premjestite je u normalnu posudu srednje veličine i istucite je mikserom dok smjesa ne postane pahuljasta. Žlicom prebacite mousse u čaše i ukrasite ga po želji - svježim bobičastim voćem i / ili šlagom. Poslužite odmah ili čuvajte u hladnjaku do 2 sata (jer ovaj mousse ima vrlo malo šećera, nije baš stabilan pa neće izdržati duže od toga).