Samosa, pahuljasto tijesto trokutastog oblika ispunjeno pikantnim nadjevom od krumpira, piletine ili janjetine popularan je međuobrok u indijskoj kuhinji, a i još nekoliko zemalja svijeta. U Indiji je pak toliko često jelo da ga možete dobiti doslovno na svakom drugom uglu ulice. Uostalom, to je stoljećima popularna hrana indijskog potkontinenta. Pretpostavlja se da potječe iz Srednje Azije, negdje prije 10. stoljeća a na indijski potkontinent samosa je došla negdje oko 13., 14. stoljeća. To je jelo puno putovalo po cijelom Orijentu, a posebno na istočnoj obali Indijskog oceana, zahvaljujući iseljavanju indijskih radnika u devetnaestom stoljeću. Kroz ta je putovanja samosa mijenjala i oblik - od oblika polumjeseca do ovog trokutastog, kakvog ga znamo danas.
Samosa je jako ukusno jelo - to je zalogaj pun okusa, hrskavo je i ne, nije masno. Barem ne bi trebalo biti.
Izrada samose postupak je u više koraka, zapravo, možemo reći da je ovo jedna od onih poslastica koju biste trebali pripremiti za posebne prigode ili tijekom vikenda kada se želite malo zabaviti u kuhinji.
Samosa se sastoji od prženog tijesta, tradicionalno punjenog povrćem (grašak, krumpir, mrkva i puno začina). Postoji nekoliko verzija ovog indijskog zalogajčića, ali samosa od povrća je najčešća verzija. Međutim, pronaći ćete i mesne samose, pileće samose, kao i one od ribe ili morskih plodova. U Indiji ljudi kažu da ako vam samo od riječi samosa ne poteku sline, znači da niste pravi gurman!
Za recept za samosu od povrća treba vremena, ali je relativno jednostavan. Prvo napravite tijesto i ostavite ga sa strane. U međuvremenu punjenje pripremate prženjem luka sa začinima i povrćem, uključujući grašak, mrkvu i pire krumpir. Zatim sastavite sve samose puneći trokute tijesta. I konačno ih ispržite u ulju. Najbolje ih je poslužiti vruće, pa ako ih ne pojedete odmah, podgrijte ih tako da ih drugi put duboko prepržite neposredno prije jela.
Sastojci:
Za tijesto:
50 dkg Maide (indijsko brašno, ako ga nemate, koristite brašno za sve namjene)
4 žlice gheea (pročišćeni maslac) ili uljane repice
180 ml vode
2 žlice lasija (ili jogurta)
1 žličica mljevenih sjemenki kardamoma
½ žličica sode bikarbone
1 žličica soli
Ulje (za prženje)
Za punjenje:
5 krumpira, skuhani i zgnječeni
1 glavica luka, sitno narezana na kockice
2 češnja češnjaka, zgnječena
1 mrkva, na kockice (po želji)
25 dkg graška
1 zelena ljuta paprika, narezana na tanke trake
1 komad svježeg đumbira, nariban
1 žličica kima
1 žličica garam masale
½ žličice mljevenog korijandera
½ žličice mljevenih sjemenki kardamoma
½ žličice kurkume
½ svežnja korijandera, sitno nasjeckan
3 žlice suncokretovog ulja
Sol
Crni papar
Za ‘ljepilo’:
3 žlice brašna
3 žlice vruće vode
Priprema:
Tijesto:
U zdjeli pomiješajte brašno, kardamom, sodu bikarbonu i sol.
Dodajte ghee i lassi (ili jogurt) i miksajte dok tijesto ne postane nalik pijesku. Ulijte ½ šalice vode i pomoću kukice za tijesto miksajte 4 minute. Po potrebi postupno dodajte preostalu vodu. Tijesto treba brzo postati mekano, glatko i elastično. Od tijesta oblikujte kuglu, lagano premažite cijelu površinu uljem i pokrijte krpom. Odložite na sobnu temperaturu na 1 sat.
Punjenje
Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri i stavite u tavu luk i đumbir. Pirjajte 2 minute dok luk ne omekša, a zatim dodajte češnjak.
Pirjajte minutu. Dodajte grašak, ljutu papriku i mrkvu te kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Na kraju dodajte prethodno skuhani pire krumpir i ostale sastojke. Dobro promiješajte i kuhajte na laganoj vatri, poklopljeno 5 minuta.
‘Ljepilo’
Snažno miješajte brašno i vodu dok ne postignete konzistenciju guste kreme.
Izrada samosi:
Podijelite tijesto na osam jednakih komada. Uzmite svaki komad tijesta i razvaljajte ga između dlanova kako biste oblikovali glatku kuglu.
Tijesto tanko razvaljajte i prerežite na pola da dobijete dva polukruga.
Kistom ili prstima nanesite malo ljepila na rubove tijesta te potom oblikujte kornetić. Preklopite ga i napunite smjesom pire krumpira, mrkve i graška.
Kuhanje
Zagrijte ulje u velikoj tavi. Pažljivo stavite samose u ulje i pržite dok ne postanu zlatne. Ako samose ne poslužujete odmah, prije posluživanja ih ponovno popržite 1 minutu. Poslužite vruće ili toplo s umakom od korijandera ili chutneyom od tamarinda.