Znate li kako se priprema granita? Nije 'kvantna fizika', isprobali smo!

Vjerovali ili ne, samo su tri sastojka potrebna za ovu ljetnu poslasticu uz koju će toplo ljeto biti ukusnije

Profimedia

Originalna granita dolazi sa Sicilije i opisuje se kao poluzamrznuta poslastica koja se priprema od šećera ili meda, vode i različitih sastojaka, od kave ili metvice do voća i orašastih plodova. Priča o graniti uvijek se povezuje sa sorbetom, ali razlika je u tome što granita ima krupnije kristale leda, što je i rezultat same tehnike zamrzavanja. Upravo je u procesu usitnjavanja leda tajna odlične granite koja se u dodiru s ustima topi te osvježava. Voćne granite su ujedno i najpopularnije, a na Siciliji se uglavnom pripremaju od limuna. Odabir sastojaka, posebno voća, utječe na to koliko će granita biti slatka ili kiselkasta, a vi birajte prema svom raspoloženju. Osim voća pripremite i iscijeđeni sok ili čaj, a za odrasle možete dodati malo vina ili liker. Također, pažljivo odredite količinu šećera kako slatki okus ne bi nadjačao okus voća, a dobrodošla je i mala količina soli. Odabrano voće usitnite u blenderu u pire uz dodatak soka i šećera. Ako je potrebno, dodajte koju žlicu vode. U posudi za zamrzavanje, u tankom sloju, zamrznite granitu oko pola sata do 45 minuta, toliko da se naprave kristalići leda. Potom vilicom usitnite granitu prvo u veće komade, a potom u manje. Vratite granitu u zamrzivač na 4 sata prije posluživanja.

Limun granita
6 većih limuna
200 g šećera
2,5 dl vode

Tanko ogulite limunovu koricu i odložite sa strane. U lončiću otopite šećer u vodi. Pričekajte da zavrije, a zatim kuhajte na laganoj vatri otprilike pet minuta. Sirup ulijte u posudu namijenjenu za zamrzivač, dodajte limunovu koricu i pustite da se do kraja ohladi. Iscijedite 2,5 dl limunova soka. Izvadite iz sirupa limunovu koricu, ulijte sok, promiješajte i prebacite u zamrzivač. Svakih pola sata vilicom razlomite granitu pa je vratite nazad u zamrzivač. Postupak ponovite pet puta prije posluživanja.

Granita od breskve 
6 kom velikih breskvi
1 + 1/3 šalice vode
1/2 šalice šećera

Ogulite breskve, prepolovite ih i uklonite koštice. Narežite ih na kockice i stavite u posudu sa šalicom vode na umjerenu vatru. Poklopite breskve i pirjajte ih deset minuta povremeno miješajući. Kad omekšaju, maknite ih s vatre, umiješajte šećer i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohlade. Potom u blenderu napravite pire od bresaka i preostale 1/3 šalice vode. Premjestite smjesu u plitku posudu i ostavite u zamrzivaču. Kad se smjesa počne smrzavati, vilicom je dobro promiješajte i vratite u zamrzivač. Svakih pola sata ponovite postupak (od šest do osam puta). Prema želji, granitu poslužite uz sladoled od vanilije.

Granita od cherry rajčica i malina
šalica malina
220 g cherry rajčica
1/4 šalice šećera
2 žličice svježe metvice

U širokoj i plitkoj posudi promiješajte nasjeckane maline, rajčice, šećer i metvicu te ostavite na sobnoj temperaturi desetak minuta sve dok rajčica i maline ne puste sokove. Potom izmiksajte mješavinu, poklopite i stavite u zamrzivač na sat vremena. Čim se počne lediti, promiješajte smjesu i tako ponovite nekoliko puta svakih 30 minuta. Kad voćni kristali budu dovoljno čvrsti, premjestite granitu u zdjelice i poslužite. Prije posluživanja ukrasite s nekoliko malina.