Kako spariti koktele i hranu?

Nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći kod osmišljavanja ljetnog partyja

Profimedia

Vrijeme je idealno za ljetne partyje, za druženje s prijateljima uz hranu, u vrtu ili dvorištu, na plaži ili u ljetnoj kuhinji. Da bi vaša zabava imala onaj dodatni štih, zašto ne biste gostima, uz hranu, poslužili i koktele.

No, mogu li se kokteli sparivati s hranom? Apsolutno, ali treba biti jako pažljiv i - precizan. Koktel može nadopuniti jelo istim ili suprotnim okusom od hrane. Primjerice, ako je piće jače, poželjet ćete ga spojiti s lakšim jelom, a ako je piće lagano, možete ga spojiti s težim obrokom. Ako u vašem jelu i piću postoji zajednički sastojak, velika je vjerojatnost da će se dobro spojiti.

KLJUČ JE U JEDNOSTAVNOSTI
Puno okusa u piću, posluženo uz puno okusa na tanjuru, često može dovesti do zbunjenosti i iscrpljenosti nepca. Pitkost je jako važan element stoga, ako poslužujete neko kompleksno jelo, puno okusa, onda bi koktel trebao biti što jednostavniji, kako bi učinkovito funkcionirao u paru s hranom. Ne bojte se isprobati uparivanje koje bi moglo iznenaditi vaše goste.

SUPROTNOSTI SE PRIVLAČE
Ako ste se i odlučili za jake okuse i u čaši i na tanjuru, morali biste pripaziti da se ti okusi nadopunjavaju. umjesto da se okusi vašeg koktela nadjačaju ili se nadmeću s vašim jelom. Primjerice, viski ne biste trebali sparivati sa sirovim kamenicama, ali možete ga poslužiti s odreskom. Također ne biste trebali kombinirati pretjerano slatki koktel sa slatkim jelom. Hrana bi uvijek trebala pokretati okuse koktela.

IGRAJTE SE SA ZAČINIMA
Dodajte aromatične sastojke. Začini su izvrstan način sparivanja koktela s hranom. Možete ih koristiti za podudaranje sličnih okusa u jelu s pićem s tim da začine ne morate uvijek ukomponirati u recept, ponekad je samo grančica kao ukras sve što vam treba.

Profimedia 

PAZITE NA SVE OKUSE NA TANJURU
Mnogi se koncentriraju samo na glavno jelo kad razmišljaju o pripadajućim koktelima, ali nemojte zaboraviti i okus priloga jer nekad prilog ima intenzivniji okus, umak posebno. Uzmite dakle sve te okuse u obzir i onda odlučite koji koktel najbolje odgovara cjelokupnom dojmu.

POČNITE LAGANO A ONDA SVE JAČE I JAČE
Ako imate večeru s više slijedova, slobodno i koktele prilagodite svakom slijedu. Naravno, kao i s hranom, često se krene s s laganijim okusima no kako se večer razvija, servirajte i jače koktele, konkretna jela, primjerice ona mesna, to i podnose. No, svakako pazite na količine alkohola…

Profimedia 

I, za kraj, nekoliko savjeta koje piće ide uz koju hranu: 

Negroni i sir
French 75 i sushi
Tekila i tacosi
Sazerac i desert
Konjak i plavi sir
Burbon i roštilj
Mojito i spicy tuna rolls
Gin i plodovi mora
Votka i dimljena riba