U sve većoj potražnji mlijeka koja nisu nužno životinjskog podrijetla, sve je veća i ponuda alternativa. Postoji tako kokosovo mlijeko, bademovo, sojino, rižino pa čak i mlijeko od banane. No, danas pišemo o zobenom mlijeku - možete ga naći u većini supermarketa, trgovina zdrave hrane ili online, a ono što ga čini dodatno privlačnim je to što se lako može pripremiti kod kuće i prilagoditi vašem ukusu s pristupačnim sastojcima. Ipak, valja napomenuti da zobeno mlijeko nije prikladno za one sa celijakijom ili intolerancijom na gluten no, ako niste među njima, zobeno mlijeko idealna je opcija ako tražite zdraviju alternativu bez orašastih plodova.
Okus mlijeka je pomalo slatkast, ostavlja kremasti osjećaj u ustima, čak donekle okusom sliči kravljem mlijeku. Recimo, znate ono kad napravite jutarnje žitarice s mlijekom i ono mlijeka što ostane u posudi nakon doručka - eto takav okus vam pruža i čisto zobeno mlijeko. Dakle, okus je poznat, jako dobar za sve one koji ne vole eksperimentirati i istraživati nove okuse.
Također, zob je jedna od najboljih namirnica koju možete uvrstiti u svoju prehranu. No, kao i sa gotovo svime što konzumiramo, bitno je biti svjestan koliko toga konzumirate i što sadrži.
Ako kupujete zobeno mlijeko, uzmite ono nezaslađeno iako je važno znati da, čak i kada je nezaslađeno, zobeno mlijeko i dalje sadrži jednu od najvećih količina kalorija i ugljikohidrata biljnih alternativa, obično u 90-120 kalorija i 15-20 grama ugljikohidrata po šalici.
Kad smo to riješili, valja napomenuti i da je zobeno mlijeko još uvijek prilično nutritivno gusto. Za razliku od drugog biljnog mlijeka, poput rižinog ili bademovog, zobeno mlijeko pobjeđuje u utrci s proteinima i vlaknima za čišćenje. Zobeno mlijeko također sadrži vitamine B, tiamin i folate koji pomažu u stvaranju energije iz hranjivih sastojaka i pomažu u rastu tkiva i radu stanica. Osim vitamina B, zobeno mlijeko sadrži i zdravu dozu minerala poput magnezija, mangana, fosfora, cinka i bakra. Ovisno o tome koju marku zobenog mlijeka kupujete, možda ćete otkriti da neka zobena mlijeka jačaju svoje mlijeko dodatkom vitamina i minerala (poput kalcija, riboflavina i vitamina D).
A ako ste se odlučili ne kupovati ga nego ga sami raditi doma - niste pogriješili. Za razliku od izrade, primjerice, bademovog mlijeka, što je prilično skup i dugotrajan postupak, izrada zobenog mlijeka traje doslovno nekoliko minuta i smiješno je jeftina.
A evo kako ide recept:
Sastojci:
1 šalica zobi
4 šalice ledeno hladne vode
1/2 žličice vanilije (po želji)
Pribor
Blender
gaza, sito ili tanki ručnik
Priprema:
Ostavite zob da se namače nekih 20ak minuta. Potom je procijedite i dobro isperite. Stavite zob i ledeno hladnu vodu skupa sa dodatnim željenim sastojcima (tipa vanilija) u blender. Mikasjte otprilike 20-30 sekundi, ne previše jer riskirate da vam zobeno mlijeko postane sluzavo. Procijedite dobivenu smjesu kroz gazu, sito ili tanki ručnik u vrč ili veliku posudu i to ponovite barem dva puta. Dobiveno mlijeko možete čuvati u hladnjaku četiri, pet dana.