Chef Rene Redzepi ne prestaje s iznenađenjima od kojih je najnovije ono pod nazivom Noma Projects, svojevrsni nastavak uspješnog i nadasve zanimljivog projekta Noma Ferments, fermentacijskog laboratorija u kojem nastaju veličanstveni Noma okusi.
Nošeni idejom kako se istraživanjem i predanim radom te primjenom tradicionalnih tehnika, svakoj namirnici može pristupiti s željom isticanja pune snage okusa, ovaj je tim odlučio vrijeme pandemije provesti radno, te su pokrenuli proizvodnju proizvoda koje će biti dostupni i svima onima koji žele unijeti dio Nomine čarolije u pripremu jela kod kuće.
Predstvaljanjem Noma Projects chef Redezepi je istaknuo: “Noma Project je prostor za kanaliziranje našeg znanja, umjetnosti pripreme i eksperimetiranja u novi smjer. Od proizvoda i za vašu smoćnicu do društvenih inicijativa, svaki će dio projekta biti potvrda koliko nam je stalo do hrane.”
Prvi korak unutra ovog projekta je Project 001, Nomina linija vegetarijanskih garuma, umaka koji se pripremaju po tisućljetnom receptu, a na čijem doživljaju u Nomi rade već skorom dva desetljeća. Jer ovaj je umak definicija pojma umami, onaj koji jelima u Nomi daje na posebnosti. Taj će proizvod, koji je trnutno u nastajanju, krajem godine biti dostupan i širem tržištu i to u zanimljivim verzijama – od dimljenih gljiva te od riže i jaja.
Osim sadržajem ovi proizvodi oduševljavaju i dizajnom koji potpisuje agencija Gretel iz New Yorka te umjetnik David Shrigley.
Veseli iščekivanje što je to što će chef Redzepi sljedeće predstaviti kroz Noma Projects.