Bruschetta - omiljeni ljetni zalogaj iz susjedne Italije

Znate li koja je tajna ovog najpoznatijeg talijanskog predjela?

Profimedia

Za neke je to samo tostirani kruh s nadjevom a za druge - savršenstvo za nepce. Mi spadamo u ove druge... bruschetta, najpopularnije talijansko predjelo ima veliki broj poklonika i kod nas, redovno se poslužuje u restoranima ali i radi u vlastitoj kuhinji. Najjednostavnija verzija bruschette je prepečeni kruh natrljan češnjakom, preliven maslinovim uljem i posut solju. Ova je inačica poznata i pod nazivom fett’unta (doslovno, masna kriška) ili panunta (masni kruh).

Profimedia 

S druge strane, najčešća vrsta bruschette je prepečeni kruh sa svježom rajčicom, češnjakom, bosiljkom, maslinovim uljem i soli. Imajte na umu da je važno prvo tostirati kruh (po mogućnosti na vatri na drva), a zatim sastojke dodati hladne. 

Profimedia 

U Toskani, primjerice, možete naći bruschette s pilećom jetricom dok je u Abruzzu najpoznatija verzija sa lokalnom svinjskom salamom zvanom “ventricina”. Ipak, bez obzira na koju se verziju odlučili, jedno je sigurno - tajna dobre bruschette svodi se na njezinu jednostavnost. Ne možete načiniti dobru bruschettu od loših sastojaka. Dakle, ako imate dobar kruh i odlično maslinovo ulje, odlična okus i kvaliteta su zagarantirani.

A evo nešto i o povijesti bruschette. Smatra se da podrijetlo vuće još od starih Rimljana a stoljećima je hranila radnike i poljoprivrednike. Služila je i kao obilni međuobrok ili obrok onima koji se bave teškim fizičkim poslovima, a bila je idealna za iskoristiti ostatke starog kruha.
Osim gore nabrojanih ideja za bruschette, možete ih raditi i sa ribom, sirom, mesom, povrćem, pestom, raznim namazima… a mi vam u nastavku donosimo recept za bruschette s poširanim jajima.

Profimedia 

Sastojci: 

0.5 kg vrlo zrelih rajčica
1 žlica svježeg bosiljka
2 žlice maslinovog ulja
4 svježa jaja
Baguette za tost
1 češanj češnjaka
Bijeli ocat
Sol i papar
Ljuta paprika (po želji)

Priprema:

Narezane rajčice pomiješajte s mljevenim bosiljkom, pokapajte maslinovim uljem, posolite i popaprite te stavite sa strane. Narežite baguette i pokapajte kriške maslinovim uljem. Tostirajte u pećnici na 200 stupnjeva 5-7 minuta, dok ne porumene. Potom tost natrljajte češnjakom. Na srednje jakoj vatri stavite kuhati srednju posudu punu vode i 2 žlice bijelog octa. Polako uvaljajte jaja u vodu, pazeći da vam jaje ne upadne naglo unutra. Pustite da krčka 3 minute, vrlo pažljivo miješajte. Izvadite jaja na papirnati ubrus da se ocijede. Prepečeni kruh prelijte dobivenom smjesom i poširanim jajetom. Poprskajte maslinovim uljem, dodajte lišće bosiljka te po želji malo ljute paprike.