Bregoviti sjeverozapad

Preporučujemo pet vinarija Sjeverozapadne Hrvatske - nećete pogriješiti ako ih posjetite

StoryGourmet Press

  Poludnevni izlet može biti vinska tura Sjeverozapadnom Hrvatskom Zagrepčanima, jednodnevni Slavoncima, dvodnevni Istranima i Primorcima, a Dalmatinci, posebno oni ispod Splita, potrošit će i tri dana, ali isplat će im se. Najhladnija hrvatska vinska regija bez sumnje ima najbolje rizlinge i crne pinote, a to su najcjenjenije sorte na svijetu, chardonnayji su klasičnog burgundijskog stila, sauvignoni kompleksni, ali i osvježavajući, maceriranih bijelih vina ima kao nigdje drugdje, pjenušci su po svemu, osim po količinama, bliski šampanjcima i sasvim ravnopravna onima iz Franciacorte ili Engleske, zahvaljujući svježijoj klimi koja dopušta nakupljanje kiselina i slatka predikatna vina osvajaju zlata na najvećim svjetskim ocjenjivanjima, a austrougarska tradicija sadnje puno sorata u istom vinogradu dovela je do toga da svaka vinarija ima neku specifičnost, vino kakvo se malo gdje drugdje može pronaći. Podsjećamo na pet vinarija koje se imaju čime pohvaliti te preporučujemo po jedno njihovo vino. U sljedeća tri tjedna na sličan način predstavit ćemo i po pet vinarija koje svakako treba posjetiti u preostale tri naše vinske regije, a to su Istra, Dalmacija te Slavonija i Podunavlje.

Međimurje: Vinska kuća Hažić

StoryGourmet Press  Tatjana Hažić

Čips od jabuka, prirodni sokovi čak i od grožđa, a bez dodavanih šećera i aditiva, med, kamp sa 12 parcela za kampere i osam s mobilnim kućama koja nose nazive sorata vinove loze, priključcima za struju i vodu, dječjim igralištem i grill zonom, sunčalište pokraj vinograda pa i utrke kroz njega oplemenjuju ponudu Vinske kuće Hažić iz Svetog Martina na Muri. Biserka i Radenko Hažić s kćerima Tatjanom i Valentinom imaju vjerojatno jedinu međimursku vinariju koja još nema pušipel, robnu marku vina od svjetski slavne sorte moslavac, no posadili su ga i dok čekaju prvi rod nude dojmljiv sauvignon, graševinu odnjegovanu u drvenoj bačvi, fini mirni chardonnay te ukusan i osvježavajuć pjenušac od iste sorte neobičnog naziva Protagonist Toni koji je početkom ljeta bio viceprvak na ocjenjivanju u slovačkom Prešovu. Toni je najmlađi član obitelji, rodio se 15 dana nakon što su Hažići napravili prvi pjenušac, pa su postali "imenjaci".

Zagorje: Bolfan Vinski Vrh

StoryGourmet Press  Vinarija Bolfan

Ne zove se bez razloga Vinski vrh prekrasna vinarija na brdašcu iznad Hraščine. Vinski je podrum ukopan u zemlju pokraj starinske drvene kuće s rustikalno, ali ne i kičasto uređenim sobama te restoranom u kojem gostima nude jela od prirodno proizvedenih namirnica iz lokalnih obiteljskih gospodarstava pod motom 'Dobro mi došel, prijatel'. Vina su posebna priča. Uzgoj loze i prerada grožđa od nastanka vinarije su po ekološkim načelima, čak i "strožijim" nego što to nalažu propisi, a rezultat su elegantni sivi pinoti, sauvignoni nježnog mirisa i punog okusa, bogat pjenušac Centurion Gold četiri godine odležan na kvascima, jantarna vina od bijelog i sivog pinota, dugo macerirani traminac Tingo proizveden bez dodanog sumpora te rizlinzi koji su među najboljima u Hrvatskoj. I crni pinoti, naravno. "Volimo tu sortu zato što daje ružičasta, crvena i pjenušava vina", govori Tomislav Bolfan, a njihov crni pinot s domaćom guskom gotovo je savršena kombinacija.

Moslavina: Klet Romić

StoryGourmet Press  Klet Romić

Dragonada je naziv ponajboljeg bijelog vina Kleti Romić, obiteljske vinarije iz Kutinske Slatine koje Nikica Katić radi od više sorata i samo od najboljeg grožđa iz svake berbe pa je i kombinacija iz godine u godinu drukčija. Nazvao ga je po djedu Dragi i baki Nadi, a obitelji je posvetio i pjenušac pjenušac LaRita od autohtonih sorata moslavac i škrlet. Nazivom se zahvalio majci Leli, supruzi Ani, kćeri Riti i sestri Teni za strpljenje iskazano prema njegovoj odsutnosti iz kuće. Klet Romić je među prvima u Moslavini primala turiste na vlastitom imanju uz pripremanje hrane i prodaju vlastitog vina. Vinogradi su im na ponajboljim moslavačkim položajima, a dodatnu kvalitetu postižu značajnim smanjivanjem prinosa. Nikica je veliki poklonik Ivana Enjingija pa i grožđe bere malo kasnije od uobičajenih termina berbe, svoja vina naziva djecom i ozbiljno tvrdi kako se još nije rodio čovjek koji vino voli više od njega.

Plešivica: Jagunić

StoryGourmet Press  Vinogradi vinarije Jagunić

Pogled za milijun dolara pruža se s terase plešivičke vinarije Jagunić. Pogled na prirodni amfiteatar, karakterističan za ovo vinogorje, a zasađen tramincem, sortom koju će malo tko nazvati tipičnom plešivičkom. Otac Velimir prije petnaestak godina počeo je osvajati šampionske titule na ocjenjivanjima suhim tramincima, no tržište ta odlična vina nije prihvaćalo. Na spomen sorte većina očekuje slatko vino, a Jagunići nisu htjeli nikome podilaziti. Kad se tati pridružio sin Dominik razmišljali su čak i da sortu iskrče, no pružili su joj posljednju priliku pa počeli raditi dugo macerirana jantarna vina. I uspjeli. Toliko da sad maceriraju i rizlinge te oba vina prodaju pod etiketom Amber. Imaju i odlične pjenušce napravljene šampanjskom metodom druge fermentacije u boci. Poseban je njihov blanc de blancs, od chardonnayja, dugo odležan i izrazito suh. Fina vina prati i gastronomska ponuda bazirana na domaćim specijalitetima od namirnice koje proizvode sami ili nabavljaju od "susjeda".

Zagreb: Vina Jakob

StoryGourmet Press  Vinogradi vinarije Vina Jakob u Brodskom Stupniku


Tramvajem do vinarije, vjerojatno se može samo u Zagrebu, do podruma Vina Jakob u Šestinama na obroncima Medvednice. Površinom je malen, ali dobro opremljen i prepun velikih vina, a pokraj njega je i lijepa kušaonica u kojoj se uz najavu mogu kušati prekrasna crna vina te pjenušci. Vinogradi su u Brodskom Stupniku, a perjanica obiteljske vinarije osnovane prije 15 godina je Jakob Cuvée od cabernet sauvignona, merlota i cabernet franca u jednakim omjerima. Odležano vino miriše na trešnje, ribiz, suhe šljive i karamel, punog je i kompleksnog okusa i fino pristaje pečenjima od peradi tamnog mesa, te odležanim odrescima. Od istih sorata, ali s dominantnim cabernet sauvignonom, je i Jakob Blue Label, a kao monosortno vino rade syrah. Imaju i dva pjenušca. Osvježavajući ružičasti Pave proizveden je tankovskom metodom, a slojevit i zreo Mati od chardonnayja i syraha drugi put je fermentirao u boci te tri godine odležao na kvascima.