Ako ste u potrazi za laganim desertom koji možete servirati gostima (ili sebi) imamo recept za vas! Ovaj cheesecake za koji vam ne treba pećnica - jer tko bi palio pećnicu po ovim visokim ljetnim temperaturama - gotov je u sat i pol a rezultat je lagana, kremasta slastica savršena za bilo koju večeru ili druženje.
No, prije nego krenemo na recept, prvo da razlučimo koja je razlika između klasičnog i ovog cheesecakea. Osim onog očitog - ne ide u pećnicu - ovaj naš je lagana, kremasta verzija koja uključuje krem sir, gustu kremu, želatinu i vaniliju za nadjev koji se stegne u hladnjaku te biskvit od graham keksa i maslaca. Tekstura pečenog cheesecakea može biti gusta dok je ova verzija lagana i prozračna. Osim toga, ova verzija je i jednostavnija, samo trebate paziti da želatinu koristite na pravi način, da zadrži oblik.
Sastojci:
Za biskvit
225 grama graham keksa
85 g neslanog maslaca, otopljenog
Za nadjev:
1 žlica (1.5 pakiranja) želatine u prahu bez okusa
1/4 šalice hladne vode
455 g krem sira sobne temperature
175 g šećera u prahu
2 žličice ekstrakta vanilije
1 mahuna vanilije
2 šalice hladne kreme
Priprema:
Biskvit
Lagano premažite posudu za pečenje s oprugom sa sprejom za kuhanje. Kekse razlomite na nekoliko velikih dijelova i stavite ih u food procesor. Sameljite ih u mrvice te u to nakapajte otopljeni maslac i obrađujte dok se mrvice ne počnu skupljati. Mrvice istresite u pripremljenu posudu i dobro utisnite u dno.
Sljedeća na redu je želatina - u poudu s hladnom vodom koja može u mikrovalnu, ubacite želatinu. Miješajte da se navlaži, odložite 5 minuta da omekša te je potom pecite u mikrovalnoj pećnici 20 do 30 sekundi, dok se želatina ne otopi i postane tekuća. Stavite sa strane da se ohladi.
Nakon toga stavite krem sir u posudu samostojećeg miksera i po njemu prosijte šećer u prahu. Miješajte prvo na na maloj a onda na srednjoj brzini dok se šećer potpuno ne umiješa i krem sir ne izgleda pahuljasto i kremasto, poput glazure. Pomiješajte, dodajte ekstrakt vanilije i sadržaj mahune vanilije te miješajte dodatnih 15 sekundi ili dok se sve ne pomiješa. Nastavite miješati, prvo na maloj brzini, polako povećavajući brzinu do visoke, dok se ne dobije kompaktna krema. Sad u to dodajte želatinu. Ako se želatina previše ohladila, zagrijte je u mikrovalnoj pećnici još 5 do 10 sekundi dok ponovo ne postane tekuća. Nakon što se doda sva želatina, miksajte na jakoj brzini dok smjesa ne postane čvrsta.
Dobivenu kremu stavite na biskvit, pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 1 sat ili preko noći da se stegne.
Prije posluživanja ukrasite jagodama, čokoladom ili šlagom. Ili sa svim od navedenog! Prijatno!