Iz Dikine kuhinje: Domaća šalša

Klasično dalmatinsko jelo često je dio ljetnog menija a mi donosimo recept kao i prijedlog jelovnika po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje” autorice Dike Marjanović-Radice

Profimedia

I ovaj tjedan, u novom nastavku naše rubrike nastavljamo s prenošenjem priča i recepata po uzoru na Diku Marjanović-Radicu, vrsnu poznavateljicu dalmatinske kuhinje, autoricu knjige “Dalmatinska kuhinja”. Pišemo o ljetnom meniju koji je ona predlagala u izdanju kuharice iz 1951., donosimo jedan recept po uzoru na njene te pišemo o nekim savjetima koje je davala u spomenutoj knjizi.
Prošli put smo tako pisali o uređenju svečanog stola a ovaj ćemo se put dotaknuti njezinih savjeta kako se treba ponašati za stolom.
Tako, primjerice, gospođa Marjanović-Radica napominje kako se dobro odgojena osoba ne smije naslanjati rukama na stol niti njihati na stolici. Kad se jede juha ne smije se srkati a ako ste žedni tijekom jela - zapravo ne smijete piti! Ako ipak ne možete izdržati, svakako treba paziti da ne pijete punim ustima. Kruh se ne otkida nožem nego rukama, uvijek samo male komadiće. Isto tako piše valja jesti svako jelo koje je posluženo i da nije pristojno ostavljati jelo na tanjuru. Riba se jede, piše u knjizi, s vilicim i komadićem kruha a nikako ne vilicom i nožem a ako slučajno, tijekom večere, nešto padne sa stola i razbije se, domaćica treba ostati ravnodušna i ne pokazati negodovanje.
Sljedeći put ćemo pisati o još nekim savjetima a do tad proučite prijedlog ljetnog menija iz 1951. te skuhajte domaću šalšu.

U nastavku pogledajte prijedlog menija te recept po uzoru na stara dalmatinska jela - pirjane rajčice odnosno šalša.

RUČAK:
Juha žličnjaci od slezene
Kuhana bravetina
Pirjane rajčice, prženi krumpir
Benkovački prisnac
VEČERA:
Bravlje bržolice na ulju pečene s krumpir salatom

Profimedia 

Domaća šalša

Sastojci:
1 kg zrelih rajčica
pola crvenog luka
3 češnja češnjaka
svježi peršin
ulje
sol i papar

Priprema:
Oprati i oguliti rajčice, ukloniti sjeme te ih narezati na komade. Na malo urja zapržiti pola luka, peršin i češnjak. Dodati rajčice, posoliti i popariti, po potrebi doliti vode i kuhati na laganoj vatri čak dva sata, dok umak ne dobije tamno crvenu boju. Ova šalša savršen je dodatak kuhanom mesu ali i tjestenini, kuhanim krumpirima, njokima…