Znate li što je ginger ale i kako ga napraviti kod kuće?

Ovaj gazirani, bezalkoholni napitak od đumbira jako paše tijekom ovih vrućih dana

Profimedia

Jeste li čuli za ginger ale, gazirano bezalkoholno piće aromatizirano đumbirom? U mnogim je zemljama to jako popularan napitak, pogotovo u ljetnim mjesecima jer ne samo da je riječ o zdravom napitku nego i uspješno rashlađuje tijekom visokih temperatura.

Ginger ale potječe iz Irske, negdje iz 1850-ih. Priča kaže da ga je stvorio irski ljekarnik Thomas Joseph Cantrell, u Belfastu, i prvotno je bio puno slađi. Manje slatka, suša verzija pića osmišljena je početkom 1900-ih od strane kanadskog ljekarnika Johna J. McLaughlina koji je napitak i patentirao kao Canada Dry Gingerale.

Osnova ovog bezalkoholnog napitka je gazirana voda, đumbir i šećer. Možete ga piti samog ali i koristiti kao jedan od sastojaka koktela.
Postoji i ginger beer, odnosno pivo od đumbira. Iako vam samo ime sugerira kako je riječ o alkoholnom piću, zapravo je i ovaj napitak bezalkoholan iako je prvotna verzija sadržavala alkohol. Razlika između ginger beera i ginger alea je u tome što je ginger ale slabijeg, blažeg okusa zbog čega je omiljeniji upravo u ljetnim mjesecima.

Mi ćemo vam danas dati recept za ginger ale iz kućne radinosti. Evo što vam sve treba.

Profimedia 

Sastojci:

Za vodu od đumbira:
1 šalica oguljenog, sitno sjeckanog đumbira
2 šalice vode
Za sirup:
1 šalica šećera
1 šalica vode
Za serviranje:
Mineralna
Led
Sok od limuna ili limete
Kriške limuna ili limete

Priprema:
Prvo u loncu zakuhajte dvije šalice vode. Dodajte đumbir, smanjite vatru na srednje nisku i pustite đumbir da odstoji u vodi koja vrije svega 5 minuta. Potom lonach maknite s vatre i ostavite da odstoji 20 minuta. Procijedite tekućinu kroz sitno cjedilo, pazite da ne ostanu komadi đumbira.
U zasebnom loncu napravite jednostavni sirup otapajući 1 šalicu granuliranog šećera u 1 šalicu kipuće vode. Staviti sa strane.
Sad slijedi serviranje - u svaku čašu pomiješajte pola šalice vode od đumbira s 1/3 šalice jednostavnog sirupa i pola šalice sode. Dodajte led, nekoliko kapi soka od limete ili limuna te ukrastite kriškama limete/limuna i par listića mente.