Jastog je jedna od omiljenih namirnica našeg chefa Ivana Pažanina, kako nam je otkrio u jednom od intervjua za Story Gourmet. Kaže da jastog traži poštovanje i ljubav u tretiranju a meso jastoga je zanimljivo i ukusno: “Njegovo karakteristično meso puca od zdravlja jer obiluje proteinima i ugljikohidratima, njegova tekstura zahtijeva posebno tretiranje i kulinarsko znanje da se savršenstvo okusa osjeti u nepcu kušača. Jastog živi u dubini, gdje je more bistrije i slanije što mu i daje specifičnost zbog koje je iznimno cijenjen. Od jastoga se može puno toga napraviti a mi smo se odlučili za Ivanov recept za juhu od jastoga.
Za nju vam treba korjenasto povrće, meso jastoga, maslinovo ulje, riblji ili povrtni temeljac i začini po želji.
Meso jastoga i povrće dobro izdinstati na maslinovom ulju, zaliti s ribljim temeljcem (može i povrtni temeljac ako nemate riblji) te reducirati do željene gustoće. Sve dobro ispasirati te začiniti po želji.