Domaći pesto jedan je od najboljih načina kako uživati u blagodatima svježeg bosiljka. Uostalom, ovaj aromatičan umak uvijek se isplati imati u blizini jer obogaćuje razna jela - tjesteninu, njoke, pizzu, guste juhe, lazanje, meso, ribu i povrće…
Podrijetlom je iz talijanske Genove, dolazi od riječi "pestare", što znači "zdrobiti ili lupati". Stotinama godina pesto se pravio gnječenjem sastojaka u mužaru, a sve je počelo još u rimsko doba kada su se usitnjavali orasi sa začinskim biljem i češnjakom.
Danas je najpopularniji pesto pesto od bosiljka, češnjaka, pinjola, maslinovog ulja i tvrdog sira. Mi vam donosimo recept za kućnu verziju pesta koju možete napraviti u svega 15 minuta!
Sastojci:
2 šalice svježeg lišća bosiljka
pola šalice svježe naribanog sira parmezana
pola šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/3 šalice pinjola (mogu i nasjeckani orasi)
3 režnja češnjaka, mljeveno
sol i papar
Priprema:
Listove bosiljka i pinjole (orahe) stavite u procesor hrane i par puta obradite. Potom dodajte češnjak i sir i još nekoliko puta obradite. Gumenom lopaticom ostružite stranice zdjele. Dok procesor hrane radi, polako, vrlo lagano dodajte maslinovo ulje. Polako dodavanje maslinovog ulja tijekom rada procesora pomoći će mu u emulgiranju i spriječiti odvajanje maslinovog ulja. Pred kraj posolite i dodajte svježe mljeveni crni papar.
Poslužite po želji - ili prelijte tjesteninu s pestom, dodajte ga pečenom krumpiru ili ga jednostavno namažite na kruh.