Acai bobice - što s njima i zašto su tako dobre za nas?

Ovo malo, tamnoljubičasto voće nalik grožđu porijeklom je iz brazilskih prašuma Srednje i Južne Amerike i smatra se superhranom

Profimedia

Nije nepoznanica da se acai bobice, tamnoljubičasto voće nalik grožđu porijeklom iz brazilskih prašuma Srednje i Južne Amerike, smatraju superhranom. Često ćete vidjeti recepte, posebno one za zdrave, veganske obroke, kojima je ova namirnica glavni sastojak. To ne bi trebalo čuditi jer ovo voće, inače općepoznata nacionalna namirnica Južne Amerike, ima iznimne kvalitete i pozitivan utjecaja na zdravlje zbog čega se i proširila van granica.

Ovo egzotično bobičasto voće pokazuje iznimnu antioksidativnu vrijednost, sadrže više bjelančevina od jaja, imaju vitamine B, C i E, bogate su masnim kiselinama omega 3, 6 i 9, sadrže fitosterol, flavonoide i koenzim Q10 te su niskog glikemičkog indeksa.
Osim toga, jako su ukusne - okus acai bobica bogata su kombinacija kupina i tamne čokolade. To je okus koji se savršeno slaže s voćem i raznim dodacima koji se obično jedu u takozvanom acai bowlu. Riječ je o jelu koje ćevam dati potrebnu energiju bilo kad u danu, ukusno je i zdravo a vrlo jednostavno za napraviti.
Jedan acai bowl sadrži zdrave, antioksidansima bogate acai bobice (svježe ili u prahu) kombinirane sa smrznutim bobičastim voćem (jagodama, borovnicama, kupinama, malinama), bananom te sve to pomiješano s veganskim mlijekom, nemasnim jogurtom ili vodom u gust i kremast smoothie.
U nastavku isprobajte jedan od recepata za ukusan acai bowl!

Profimedia 

Sastojci:
1 šalica miješanog bobičastog voća (bilo koja kombinacija: kupine, borovnice, jagode, maline)
1 velika banana (narezana i smrznuta)
1 žlica acai bobica u prahu
1 šalica nezaslađenog veganskog mlijeka ili vode
1 žlica maslaca od oraha, opcionalno za proteine
Preljev:
Mješavina svježih bobica i voća
Granola
Prepržene pahuljice kokosa
Chia sjemenke

Priprema:
U blender stavite bobičasto voće, bananu, acai prah, dodatni izvor proteina (žlica maslaca od oraha ili badema) i vodu ili mlijeko. Miješajte dok ne postane glatko. Po potrebi dodajte još vode (najvjerojatnije vam neće trebati). Stavite u zdjelu za posluživanje i pospite s predloženim preljevom. Uživajte!