Jeste li ikad probali horchatu? Ako niste, pravo je vrijeme!

Riječ je o slatkom napitku od riže, cimeta i malo vanilije

Profimedia

Ako do sad nite čuli a pogotovo probali horchatu, krajnje je vrijeme! Riječ je o popularnom latinoameričkom piću na bazi riže. Ovaj zaslađeni napitak od cimeta i vanilije uobičajen je u meksičkim taquerijama a njegova kremoznost ali i moć hlađenja čine ga idealnim parom za začinjena meksička jela poput čilija i salse.
Horchata de arroz (riža) nastala je iz orxchate, koja je podrijetlom iz Španjolske. Mnoge zemlje sa španjolskog govornog područja imaju svoje inačice pića na bazi žitarica, recimo Portoriko ima piće bazirano na sjemenkama sezama. Ipak, čini se da je ova verzija s rižom najpopularnija i općenito najpoznatija.
Da biste i sami kušali ovo piće, ne morate otputovati u Meksiko. Naime, horchatu je vrlo jednostavno napraviti i kod kuće. Vjerojatno već imate sve sastojke u smočnici…

Profimedia 

Sastojci: 

6 šalica vode
1 štapić cimeta
1.5 šalica dugozrnate bijele riže
1 pakiranje zaslađenog kondenziranog mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije

Profimedia 

Priprema:
Prvo u malom loncu prelijte štapić cimeta s 1 šalicom vode. Pustite vodu da zavrije na srednje jakoj vatri. Kad voda proključa, isključite štednjak i ostavite 10 minuta. Dok se cimet krčka, rižu isperite pod hladnom vodom, ocijedite i stavite u blender. U to ulijte vodu s natopljenim cimetom, zajedno sa štapićem cimeta te preostalih 5 šalica vode. Miješajte dok se zrna riže ne počnu raspadati, otprilike 1 minutu.
Veći dio smjese izlijte u veliku zdjelu. Dobro promiješajte ostatak, pokušajte izvući što je moguće više riže. Nemojte dodavati svježu vodu da biste pokušali ukloniti preostalu rižu, jer će vam razrijediti horchatu.

Ostavite da se smjesa riže namače najmanje 3 sata na sobnoj temperaturi, uz povremeno miješanje. Nakon toga postavite cjedilo s finom mrežicom preko velike posude. Preko cjedila stavite sloj gaze ili tanki kuhinjski ručnik. Mješavinu riže ulijte kroz obloženo cjedilo. Iscijedite višak tekućine iz riže, a krute tvari bacite. Procijeđenu tekućinu premjestite u vrč za posluživanje. U vrč dodajte zaslađeno kondenzirano mlijeko i ekstrakt vanilije i snažno umutite.
Stavite u frižider da se malo ohladi a potom poslužite uz led. Možete dodati i malo ruma ako želite alkoholnu verziju!