Sedam savjeta za uspješnu borbu protiv bacanja hrane

Problem bacanja hrane svakim danom sve je izraženiji a promjena nabolje započinje u domu svakog od nas. Ovo je poziv na djelovanje. I nije teško

Profimedia

Problem bacanja hrane je više od problema samo prehrambene industrije i velikih prehrambenih lanaca, to je problem svakog od nas jer svi smo na neki način odgovorni za ogromne količine hrane koje svakodnevno završavaju u smeću. Znate li da čak polovica od ukupne količine proizvedenog voća i povrća završi kao otpad? Znate li koliko je vode i rada potrebno za ugoj i proizvodnju hrane, koliko to utječe na zagađenje okoliša a koliko se slabo mijenja stav prema gladnima? Mjesta i vremena za ignoriranje problema više nema. Zato je važno djelovati, jer čak i naš osobni, mali doprinos u smanjenju ovog problema ima veliki značaj. A kako djelovati? Savjetujemo.

1. Planirajte obroke
Planirajte što ćete pripremati i jesti kroz tjedan i vrlo brzo ćete uvidjeti kako ste bolji u korištenju namirnica koje imate u hladnjaku. Izbjegavajte kupnju bez jasne ideje što želite kuhati, unaprijed planirajte obroke za dan po dan, kupujte prema popisu za kupnju. Kuhajte tako da ostatke obroka možete zamrznuti, spojiti s nekom drugom namirnicom iz hladnjaka. Jednostavno i praktično. I naravno, ne odlazite u kupnju gladni, glad je razlog za impulzivnu kupnju namirnica i hrane koju možda i nećete iskorititi.
2. Djelujte lokalno
Prema podacima UN-ovog odsjeka za hranu i poljoprivredu oko 14% hrane proizvedeno diljem svijeta izgubi se između berbe, sabiranja i trgovačkog lanca. Velike se brojke gube unutar trgovačkog lanca i potrošača. Zato je važno skratiti put hrane od polja do stola, kupovati diektno od malih lokalnih proizvođača, a time ćete osim bolje kvalitete te direktne podrške poljoprivredniku uštedjeti i nešto novca.
3. Budite praktični
Kuhajte i zamrzavajte višak obroka. Jer velika većina namirnica pa tako i skuhanih jela može biti pohranjena u ledenicu čime ćete uštedjeti na vremnu pripreme obroka te ujedno djelovati u smjeru ne bacanja hrane.
4. Uzgojite, kompostirajte
Znate li da od ostataka kore od krumpira, vrhova mrkve i korjenastog povrća, poriluka, češnjaka i vi možete uzgojiti novi plod? I sve to u balkonskim ili prozorskim kutijama, teglama! A tu je i kompostiranje, odlična metoda za smanjenje otpada hrane prikupljanjem ostataka namirnica koje su dobrodošle u proizvodnji hranjive biomase kojom možete hraniti bilje, cvijeće, voće i povrće koje uzgajate. Na taj način postajete aktivnim sudionikom održivog sustava.
5. Pripremite zimnicu
Ukiselite, fermentirajte, pripremite marmelade, voćne sokove, ocat... Posegnite za dobrim receptima jer osim što ćete sačuvati plodove od propadanja i bacanja vi ćete pripremiti zdrave i hranjive proizvode koji će biti tako doborodošli kroz zimske mjesece. Za inspiraciju više potražite i odlične knjige slavnih chefova koji podučavaju o ovoj vještini.
6. I ružno je dobro
Velika količina hrane propada jer ne želimo odabrati nedovoljno pravilne i lijepe primjerke voća i povrća. Zato, birajte, kupujte, uzgajajte domaće, zdrave i nesavršene primjerke jer ono najbolje krije se ispod hrapave kore jabuke ili nepravilne površine mrkve.
7. Educirajte se, pronađite primjere
Sve više chefova ukazuje na važnost ne bacanja hrane, te odličnim primjerima ukazuje kako iskoristiti višak i ostatke hrane. Chef Massimo Bottura nezaustavljivi je borac po ovom pitanju a njegovi edukativni formati su jednostavni i vrlo motivirajući. Naučite i vi kako od ostataka kruha, voća, povrća, mesa, ribe, tjestetnine, riže i mliječnih proizvoda kuhati odlične i zdrave obroke.

Profimedia