Vaš ljetni jelovnik bit će još savršeniji uz jela s DAGNJAMA

Buzara, sočni rižoto ili s grila... izbor je na vama

Profimedia

I ovog ljeta naši su jelovnici sočni, ukusni i tako ljetno zahvaljujući jelima sa školjkama kao što su dagnje, kunjke, vongole, Jakobove kapice ili kapesante, brbarice, rumenke, dondole i kamenice. Ovisno o vrsti, školjke se mogu pripremiti na razne načine, na bijelu ili crvenu buzaru, u sočnim kombinacijama s tjesteninom, u kremastim rižotima, mogu se gratinirati, pohati ili se pak jedu sirove jer tada je njihov okus najizraženiji. A od svih navedenih školjaka nejčešće se na tanjurima nađu dagnje, školjke koje se ističu po povoljnoj cijeni i jednostavnoj pripemi. Sadrže selen, željezo, folnu kiselinu, vitamin A i B, jod i cink. Od svih školjkaša, dagnje imaju najvišu razinu omega-3 masnih kiselina. Najvažniji savjet u pripremi jela s dagnjama je odabir svježih školjaka, onih koje su čvrsto zatvorene ili koje se na dodir brzo zatvore. Ne koristite one otvorene ili napukle. Prije pripreme važno je očistiti dagnje i to četkicom te ih dobro isprati hladnom vodom. A tako pripremljene spremne su za neki od načina pripreme od kojih rado izdvajamo ove:

Dagnje sa začinjenim maslacem
Sastojci
1 kg dagnji (ili školjke po želji)
1/2 šalice maslaca
1 žlica lista peršina
1 žlica kopra
1 žlica mladog luka
malo limunova soka
sol, svježe mljeveni papar

Priprema
Pomiješajte maslac otopljen na sobnoj temperaturi sa sjeckanim peršinom, koprom, mladim lukom i limunovim sokom dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Začinite soli i paprom po ukusu. Na roštilju i umjerenoj vatri pecite očišćene dagnje dok se ne otvore. Neotvorene bacite. Pažljivo ih premjestiti na tanjur kako bi se sačuvao soka u njima. U svaku školjku dodajte komadić začinjenog maslaca koji će se od topline otopiti. Odlično kao predjelo, ali i kao zalogaj uz čašu vina.

Profimedia 

Dagnje na buzaru

Sastojci
1 kg dagnji
maslinovo ulje
3 češnja češnjaka
1 žlica krušnih mrvica
2 dl bijelog vina
sol, svježe mljeveni papar
1 vezica peršina

Priprema
Dagnje operite pod mlazom hladne vode te ih ocijedite. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckani češnjak, peršin i krušne mrvice te kratko popržite. Na začine dodajte dagnje, promiješajte, zalijte bijelim vinom, posolite, popaprite i kuhajte otprilike 15 minuta. Poslužite uz domaću pogaču.

Profimedia 

Rižoto s dagnjama

Sastojci
1 kg svježih dagnji
200 g riže
1 glavica luka
3 režnja češnjaka
malo svježeg peršina
1,5 dcl bijelog vina
malo šafrana u nitima
2 žlice maslinovog ulja
malo maslaca

Priprema
Dagnje očistite, četkicom ili oštrim nožićem. Isperite ih u hladnoj vodi. U veliki lonac ulijte 2 dcl vode, zagrijte ta kada provrije dodajte dagnje te poklopite. Dagnje kuhajte dok se ne otvore, oko pet minuta, one neotvorene izvadite i bacite. 5-6 minuta. Vodu od kuhanja sačuvajte. Nasjeckajte luk te ga na laganoj vatri pirjajte na maslinovom ulju. Dodajte sitno sjeckani češnjak i peršin. Promiješajte pa dodajte rižu, dodajte vino, malo šafrana, pustite da se sve sjedini. Pirjajte, podlijevajte vodom od kuhanja dagnji ili običnom vodom kako bi se riža skuhala. Nakon 10 minuta kuhanja riže, dodajte dagnje. Kušajte kako bi odredili slanost jela (jer voda od dagnji je slana), začinite po želji te dodajte maslac. Ostavite kako bi se maslac rastopio pa promiješajte i poslužite.