Na listi namirnica koje se često bacaju te tako problem bacanja hrane čine još problematičnijim je, vjerovali ili ne – mlijeko. Razlog? Uglavnom taj što mlijeku prođe rok trajanja, pa ga se jednostavno izlije, baci. Kako bi korak po korak razvijali svijest o važnosti ne bacanja hrane važno je i djelovati pa donosimo praktične savjete kako iskoristiti mlijeko prije nego što se pokvari zaboravljeno u hladnjaku.
1. Zaledite mlijeko – jer ono na ledu može biti i do nekoliko mjeseci, a odmrznuti ga možete držeći ga preko noći u hladnjaku. Zamrznite ga u originalnoj plastičnoj boci ili tertrapaku ali pazite da u ambalaži ima dosta mjesta jer zaleđeno mlijeko zauzima više prostora od tekućeg. Odleđeno mlijeko prije upotrebe potrebno je dobro protresti.
2. Pripremite bešamel umak – posebno ukoliko imate viška veću količinu mlijeka. Pripremljeni umak u hladnjaku možete čuvati do pet dana a zaleđenog i do 12 mjeseci. Po potrebi ga lako odledite kako bi pripremili sočne lazanje!
3. Ispecite mliječni kruh – ili mliječna peciva, jer mlijeko je sastojak koji im daje slatkasti okus.
4. Omekšajte meso – mliječna kiselina velika je pomoću pripremi mesa, bilo ono piletina, svinjetina ili čak riba. Odležavanje mesa u mlijeku ono savršeno omekšava a pripremljeno je sočno i ukusno.
5. Pripremite ukusni napitak – milkshake, topla čokolada i eggnog (liker od jaja) za pripremu trebaju mlijeko. Stoga izlijete "višak" mlijeka u čašu ili šalicu i pretvorite ga u comfort drink.