Tako neobičan a tako ukusan prilog - karamelizirane ljutike

Sitne glavice luka pune su gurmanskih iznenađenja

Shutterstock

Ljutika je luk koji se izuzetno cijeni, bez obzira konzumirate li ga svježeg, ukiseljenog ili karameliziranog, jer sitne glavice kriju raskoš okusa. Karakteristika ovog luka je spoj blage ljutine i slatkoće (a upravo se taj okus razvija termičkom obradom) što je i razlog zašto je ljutika, posebno karamelizirana, odličan prilog pečenom meso ali bijeloj ribi te vrlo jednostavnim zalogajima s prepečenim kruhom. A za gurmane odlična je preporuka poslužiti karameliziranu ljutiku i plave sireve. Donosimo recepet za pripremu upravo karameliziranih ljutika.

Shutterstock 

Sastojci

500 g ljutike
4 žlice maslinovog ulja
4 žlice balzmičnog octa
1 žlica meda
grančica svježeg timijana

Priprema
Ljutike očistite od vanjske ljuske, ali im sačuvajte peteljke da bi ostale čitave. Ako imate koju veću ljutiku, prepolovite je po dužini. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite ljutike. Pržite ih kratko, samo toliko da uhvate malo boje sa svake strane. Dolijte malo vode, med i balzamični ocat te sve kuhajte na laganoj vatri dok se tekućina ne pretvori u gusti sirup i obloži ljutike. Ako se tekućina reducira, a ljutike su još tvrde na dodir, dodajte još malo vode i nastavite kuhati dok ne omekšaju. Pred kraj dodajte svježi timijan. Karamelizirane, sočne i mekane ljutike poslužite uz meso i ribu ili kao dodatak u malim zalogajima.