Ana Grgić Tomić obožava ljeto zbog vrhunske i raznolike ponude namirnica

Etablirana chefica kuhinje zagrebačkog hotela Esplanade osmislila je novi ljetni jelovnik u kojem spaja osvježavajuće, pažljivo odabrane, svježe i vrhunske sastojke u vrhunske sljedove koji su više nego dobar razlog za posjet restoranu Zinfandel's i kultnoj terasi Oleander

arhiva hotela esplanade Ana Grgić Tomić - Executive Chef, Esplanade Zagreb Hotel

Etablirana chefica kuhinje zagrebačkog hotela Esplanade Ana Grgić Tomić osmislila je novi ljetni jelovnik u kojem spaja osvježavajuće, pažljivo odabrane, svježe i vrhunske sastojke u fantastične sljedove koji su više nego dobar razlog za posjet restoranu Zinfandel's i kultnoj terasi Oleander.

arhiva hotela esplanade  Mousse od grožđa, panna cotta od ružine vodice, žele od tamnog grožđa, crumble od kakaa

"Obožavam ljeto, sunce, tople zvjezdane večeri u gradu, raskoš aromatičnog bilja, svježu ribu, morske plodove te raznolikost i bogatstvo ponude voća i povrća. Ljeti zaista ima svega, a inspiracije ne nedostaje. Ovaj jelovnik nadahnut je Mediteranom. Stvarajući novu kolekciju, pomno sam birala sastojke i precizno ih spajala u privlačna, suvremena i, prije svega, ukusna jela. Posebnu pažnju posvetila sam održivosti i minimalnoj obradi da bi namirnice zadržale izvorni okus. Ribu i morske plodove poput hlapa, brancina, rakovice, hame, lista, morskih ježinaca i školjki sv. Jakova uzimam od dugogodišnjih isprobanih dobavljača, većinom od naših jadranskih ribara. Škampi, primjerice, već niz godina stižu iz podvelebitskog kanala, a ovaj put dolaze u mojoj interpretaciji s kokosom i limunskom travom i naprosto su božanstveni. Posebno me veseli što većina začinskog bilja koje upotrebljavam u pripremi jela dolazi iz našeg malog vrta na terasi Oleander. Ondje moj tim i ja pažljivo njegujemo bosiljak, timijan, mentu, ružmarin, lavandu i čili papričice, a vjerujem da upravo to daje jedinstvenu notu jelima. Sami pripremamo aromatizirano ulje od mrkve, korijandra i bosiljka, kao i našu posebnu začinsku morsku sol sa sušenim biljem. Također sami radimo domaće krekere, vlastitu pastu, kao i foccaciu, uz koju poslužujemo domaći aromatizirani tučeni maslac, koji je pjenast i vrlo ukusan, a koristimo i vrhunsko ekološko maslinovo ulje Nai 3.3 s Dugog otoka", objasnila je chefica Ana Grgić Tomić.

arhiva hotela esplanade  Bijele šparoge, pjena od brancina, crna quinoa, ikra od pastrve, maslinovo ulje

U Esplanadinoj kuhinji podržavaju male proizvođače koji ih mogu pratiti svojom kvalitetom i isporukom. Tako, primjerice, pačja prsa koja je Ana u novom jelovniku spojila s karameliziranom cikorijom i sirupom od porta dolaze iz OPG-a Orehovec iz Varaždina, janjetina koju pripremam uz poriluk i tart od ličkog krumpira i smeđeg maslaca stiže iz OPG-a Lika, dok kozji sir dolazi iz nagrađivanog OPG-a Ambient Park, ovaj put u kombinaciji s domaćim rezancima i aromatičnim ljetnim tartufima.

Uz OPG Ambient Park Anu veže i jedno lijepo iskustvo: naime, prestižni Michelin nedavno je u Zagrebu u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Turističkom zajednicom Zagrebačke županije snimao svoj poznati serijal 'A Chef's World' koji se emitira na njihovu kanalu i Instagram profilu koji broji preko 2,4 milijuna pratitelja, a jedna epizoda posvećena je upravo hotelu Esplanade, chefici Ani Grgić Tomić, njezinu kulinarskom izričaju, poznatim Esplanadinim štruklima te OPG-u Ambient Park, njihovu imanju i izradi domaćeg kozjeg sira.

arhiva hotela esplanade  Zlevanka od kukuruza i maka, marmelada od crnog ribizla, vanilija, svježe bobice

"Bila mi je osobita čast što su odabrali upravo mene i hotel Esplanade da predstavimo Zagreb i spoj suvremene i tradicijske gurmanske ponude. Provela sam prekrasan dan s ekipom iz Michelina. Gospođe iz Pariza koje rade na projektu snimanja serijala bile su oduševljene onime što nudimo i načinom prezentacije. Vjerujem da je to izvrsna promocija Zagreba kao gurmanske destinacije. Biti dio toga osobita je čast i svakako puno znači”, dodala je Ana.

arhiva hotela esplanade Esplanada - ljetni meni 2021 - chef Ana Grgić Tomić