Dimljene dagnje - gurmansko iskustvo koje morate probati

Delikatesa za sve ljubitelje ovih školjaka

Ela Radic

Jeste li ikada probali dimljene dagnje? Ako ste ljubitelj dagnji (kao, recimo, ja), vjerojatno ste ih jeli na sve moguće načine - na buzaru (bijelu i crvenu), sa žara, s tjesteninom, u rižotu, na salatu… ali ove školjke mogu se jesti i dimljene i, vjerujte na riječ, osvojit će vas na prvu ovaj način pripreme i okusi koji se na taj način dobiju!

Priprema nije previše komplicirana, kvaka je jedino u tome što vam za ovaj recept treba roštilj i, naravno, svježe dagnje. Dakle, ako ste još na godišnjem odmoru, živite na moru i/ili imate roštilj u dvorištu koji vam je ionako često u uporabi, iskušajte ovaj recept.

Trebaju vam dagnje, maslinovo ulje, peršin i češnjak. Zapalite vatru (najbolje na maslinovu drvu) i pripremite rešetke za roštilj. Dagnje očistite i stavite ih u lonac koji potom stavite na vatru, kratko, dok se školjke ne otvore. Maknete lonac s vatre, čekate da se malo ohladi i svaku dagnju otvorite do kraja i posložite ih po rešetki za roštilj.

Ela Radic 

U međuvremenu napravite smjesu od maslinovog ulja, češnjaka i peršina s kojom ćete premazati svaku dagnju (ili ne, ako želite čiste okuse). Potom uzmite rešetku u ruke (tu pazite na vrućinu, trebaju vam rukavice ili barem dupla kuhinjska krpa da se ne spržite) i nekoliko puta s rešetkom prođite iznad vatre u roštilju. 

Pustite da se ohladi, narežite malo kruha i bacite se na jelo!