Tko ne voli grožđe! Idealno voće za jesti na plaži za sve one koji su još na godišnjim odmorima ili, usotalom, žive na moru pa im sezona kupanja traje do listopada. Grožđe je i vrlo zdravo, neovisno o vrsti grožđa, bobice su pune vitamina A, C, B6, B i fone kiseline. Sadrži i mangna i kalij kao i bakar, cink, željezo, fosfor, kalcij.
Grožđe je odlično za salate, a iako ga se češće stavlja u onu voćnu, slatku, možete ga kombinirati i sa sirom te napraviti slanu verziju. Mi donosimo recept sa plavim sirom i orasima, idealno jelo za laganu večeru.
Sastojci:
90 dkg bijelog grožđa
10 dkg oraha, lagano prepečenih
10 dkg plavog sira
1 žlica meda
2 žlice bijelog vinskog octa
2 žlice maslinovog ulja
prstohvat soli
Priprema:
Grožđe operite, ocijedite i uklonite sa peteljki. Orahe izlomite na komade, malo ih popržite te ih dodajte grožđu. Izmrvite plavi sir, te pola od toga dodajte orasima i grožđu. Vilicom umiješajte med, sol i ocat u preostali plavi sir, te usitnite vilicom. Umiješajte maslinovo ulje i prelijte salatu. Čuvajte u frižideru.