Posljednih nekoliko godina smokve su postale jako popularne - od korištenja u kuhinji, kao tajni sastojak koktela pa sve do izrade parfema. Izuzetak nije ni ova sezona a broj recepata kroz koje možete koristiti ovo ljetno voće je sve veći.
Jedan od recepata je i onaj za sirup ali ne od ploda već od lišća smokve. Neobičan je to sirup, savršen za glaziranje slanih i slatkih jela (primjerice lijepa je alternativa javorovom sirupu za palačinke). Može se koristiti za razrjeđivanje, može ići u ljetni koktel (recimo u daiquiri) ili kao preljev uz desert (sladoled, pana cotta…). Kasni kolovoz idealan je za branje lišća smokve pa iskoristite sezonu i isprobajte ovaj jednostavan a koristan recept.
Sastojci:
30 komada smokvinog lišća
1 l vode
1 kg šećera
1 paket limunske kiseline
Priprema:
Listove smokve operite vrlo temeljito. Stavite ih u lonac i prelijte vodom te stavite lonac na umjerenu vatru s poklopcem. Kad voda proključa, malo smanjite vatru i nastavite kuhati 20 minuta. Kad je sirup spreman, maknite lonac s vatre i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi. Zatim uklonite lišće i procijedite sok. Pomiješajte ga sa šećerom i vratite na štednjak. Promiješajte i ostavite dok se šećer ne otopi. Tijekom posljednje dvije tri minute ključanja, dodajte limunsku kiselinu.
Gotovi sirup raspodijelite u boce i odmah zatvorite te čuvajte na hladnom mjestu.