Jednostavni recept za kruh od tikvica

Vlažni, ukusni i brzi kruh, idealan za doručak, međuobrok ili čak desert

Profimedia

Kruh od tikvica jedno je od onih jednostavnih jela za koje vam ne treba ni puno vremena ni puno truda. Čak vam ne treba ni mikser! To je vlažni, ukusni i brzi kruh, idealan za doručak, međuobrok ili čak desert. Možete ga obogatiti omiljenim orašastim plodovima, začinima ili suhim voćem.
Može ga se čuvati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi ili umotati u plastičnu foliju na nekoliko dana. Također ga možete i zamrznuti - prvo ga ostavite da se potpuno ohladi, potom ga zamotajte u plastičnu foliju, a zatim čvrsto u aluminijsku foliju. Tako zamrznut može trajati čak tri mjeseca.
U nastavku vam donosimo recept.

Sastojci:

cca 400g naribanih svježih tikvica (ne trebate ih guliti)
170 g neslanog maslaca, otopljenog, plus dodatno za podmazivanje posude za pečenje
390 g univerzalnog brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
2 žličice cimeta
1/2 žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
270 g šećera
2 velika jaja, umućena
2 žličice ekstrakta vanilije
1/4 žličice soli (izostavite ako koristite slani maslac)
100 g sjeckanih oraha
120 g suhih brusnica ili grožđica

Profimedia 

Priprema:

Prvo naribajte i ocijedite tikvice - stavite ih u sito ili cjediljku nad posudom. Dok se tikvice cijede, upalite pećnicu na 175 stupnjeva i namažite posude za pečenje (možete koristiti dva kalupa za kruh). Potom u velikoj zdjeli snažno umutite brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet, đumbir i mljeveni muškatni oraščić. U drugoj velikoj zdjeli umutite šećer, jaja, vaniliju i sol (izostavite sol ako koristite slani maslac). Umiješajte ocijeđene naribane tikvice pa otopljeni maslac. Mješavini šećera, jaja i tikvica dodajte mješavinu brašna, po trećinu, miješajući nakon svakog dodavanja. Na kraju ubacite orahe i brusnice ili grožđice, ako ih koristite.
Dobivenu smjesu podjednako podijelite u posude za pečenje. Pecite 50 minuta na 175 ° C. Ostavite da se ohladi u posudama 10 minuta a potom prebacite na rešetke da se kruh dobro ohladi. Uživajte!