Liker od kave iz kućne radinosti

Sastojci su lako nabavljivi, priprema je jednostavna a rezultat dugotrajan - liker možete čuvati i godinu dana!

Profimedia

Ima li sto ljepše od one predivne arome kave? E pa ta diva aroma ne mora nužno biti rezervirana samo za jutra, kroz klasične napitke; mirišljava zrnca kave mogu biti dio vaše svakodnevice čak i u večernjim satima i to zahvaljujući - likeru od kave. Naime, u ovom ukusnom i mirišljavom napitku možete uživati kroz jednostavno i poticajno piće nakon večere ili ga dodati u koktel kako biste dobili robustan zemljani okus.
Ono što je najbolje jest da ovaj liker možete sami pripremiti kod kuće! Sastojci su lako nabavljivi, priprema je jednostavna a rezultat dugotrajan - liker možete čuvati i godinu dana!

No, prije nego krenemo na recept, znate li što je uopće liker? To je
zaslađeno piće koje ima dodane šećere i dodatne arome. U slučaju likera od kave, zrna kave stavljaju se u odležani rum, a zatim se kombiniraju s jednostavnim sirupom i ekstraktom vanilije.
Ovu kombinaciju možete koristiti za, primjerice, White Russian, Negroni (liker stavite umjesto vermoutha), Espresso Martini

Profimedia 

U nastavku pogledajte sastojke i način pripreme:

1.5 šalica zrna kave arabica, grubo mljeveno
2 šalice odležanog ruma
1 šalica tamno smeđeg šećera
1 šalica vode
1/2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema:
U posudu koja se može hermetički zatvoriti stavite ugrubo mljevenu kavu i rum i protresite. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu tri tjedna, posudu lagano protresite svakih nekoliko dana.
Nakon što je infuzija spremna, procijedite smjesu pomoću filtera za kavu, iscijedivši ga kako biste izvukli svu tekućinu. Zrna kave uklonite. Sada napravite jednostavni sirup - pomiješajte smeđi šećer i vodu u malom loncu na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući da se šećer otopi. Kad se šećer otopi i jedva prokuha, isključite vatru i ostavite sa strane da se malo ohladi. U dobiveni sirup umutite ekstrakt vanilije. Potom u smjesu ulijte rum s kavom i promiješajte da se sjedini. Ulijte liker u čistu hermetičku posudu. Zatvorite i čuvajte u hladnjaku.