Kiseli krastavci važan su dodatak hamburgerima i toplim sendvičima, bez njih ta jela ne bi imala onaj posebni okus koji svi (ili barem većina) volimo. No, jeste li znali da i sami, kod kuće, možete napraviti svoje kisele krastavce i to brzo i vrlo jednostavno? Ne treba vam nikakva oprema za konzerviranje niti trebate imati bilo kakvo posebno znanje o kiseljenju. Ovakvi ukiseljeni krastavci prave se s jednostavnom salamurom i krastavcem te kiseljenjem u samo 24 sata, u hladnjaku. Tako napravljeni, mogu vam trajati i do mjesec dana, naravno ako ih ne pojedete prije!
Sastojci:
0.5 kg malih krastavaca
1 mali slatki luk
1 šalica jabučnog octa
1 šalica vode
1/4 šalice šećera u prahu
1 žlica soli
1.5 žličice začina za kiseljenje (ima u većini dućana sa začinima)
2 staklenke - dobro ih operite u vrućoj vodi sa sapunom te ih ostavite da se osuše
Priprema:
Krastavce dobro isperite pod hladnom vodom, osušite, a zatim ih ostavite da se potpuno osuše. Potom na ploške narežite i krastavce i luk te oboje stavite i staklenke. Probajte ih staviti što više, malo ih nabijte (naravno, pazite da ne oštetite povrće) i ostavite malo mjesta pri vrhu staklenke. Zatim u malom loncu na srednje jakoj vatri zagrijte ocat, vodu, šećer, sol i začine za kiseljenje do vrenja. Povremeno promiješajte i nastavite pirjati dok se šećer i sol ne otope. Dobivenu smjesu pažljivo ulijte u staklenke dok luk i krastavci ne budu sasvim pokriveni. Dobro ih poklopite, zatim pustite da se staklenke ohlade na sobnu temperaturu (oko sat vremena). Primjetit ćete da će krastavci postati tamniji što znači da je vrijeme da ih stavite u hladnjak. Ostavite da se kisele najmanje 24 sata i onda su spremni za jelo.