Gozba Denija Srdoča u kojoj je rajsko voće bilo glavna zvijezda

Ova tredicionalna manifestacija održala se već 15. put, a posvećenba je slavljenju smokve, koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo. Organizatori su posvećeni edukaciji gostiju i lokalnog stanovništva o ovom voću, a manifestaciju ja obilježila gala večera sa specijalitetima omiljenog chefa s Krka

StoryGourmet Press

U današnje vrijeme nemalo je postignuće održati tradiciju punih, okruglih 15 godina! Unatoč svim okolnostima, Dani smokava u gradu Krku u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, uspjeli su u tome jer se održavaju od daleke 2007., a ove, jubilarne 15. godine, produljeni su s dosadašnjeg vikend događanja na čak deset dana. Ta tradicionalna manifestacija grada Krka slavi cijenjenu i vrlo raširenu voćku Mediterana, smokvu, koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo. Posvećeni edukaciji gostiju i lokalnog stanovništva o smokvi u svim njenim aspektima, Dani smokava istodobno turistički brendiraju grad Krk i otok Krk kao autentično gastronomsko odredište. Program manifestacije je bogat i zanimljiv i laicima i stručnjacima; i gastronomskim znalcima i gurmanima; i gostima i domaćinima - a uključuje izložbeni dio s desetak izlagača/proizvođača smokava i visoko kvalitetnih proizvoda od smokava – pekmeza, džemova, rakija, likera, sireva sa smokvama, smokvenjaka - ali i ugostiteljsku ponudu 15 restorana, wine barova i bistroa, konoba i pizzerija, koja se tih dana bazira na smokvama.

Borut Brozović (Studio B) 

Ovogodišnje Dane smokava ponajviše je obilježila gala večera povodom jubilarnog 15.izdanja festivala, 'Smokve by Deni Srdoč'. Mladi, ali izuzetno talentiran, poznati i priznati chef, 29-godišnjak rodom s Krka, koji je restoranu Draga di Lovrana u kojem je radio, priskrbio prestižnu Michelinovu zvjezdicu, a danas je glavni chef restorana Nebo by Deni Srdoč u hotelu Hilton Costabella Beach Resort and Spa, vrlo dobro zna kako smokvu pretvoriti u zvijezde kroz svoja sofisticirana jela. U ponedjeljak 30. kolovoza u restoranu Marina Blue, krčkog hotela Marina, Srdoč je upriličio pravi gastronomski doživljaj, hommage smokvi,  popraćen vinima Kvarnera, a uz pomoć nedavno osnovane Udruge Vina Kvarnera - Kvarner Wine.

Borut Brozović (Studio B) 

Vinsku prezentaciju vodio je tajnik udruge Žarko Stilin Belac, uz vinare, a menu je sadržavao maštovite delicije na temu smokve. Za vrijeme dok su se gosti zagrijavali i smještali za stolove s pogledom na more i krčku rivu, posluženi su pjenušci dobrodošlice - Maličić vinarije Šipun i pjenušac Gospoja. Prvi slijed bio je juneći tartar, s umakom hollandaise, poslužen uz tostiranu focacciu, emulziju od vlasca i ukiseljene smokve, a uz to jelo pio se pjenušac Plovanić od sorte belica. Drugi slijed bio je oslić u marinadi s odležanim koromačem i ciklom u umaku od naranče i smokava te s majonezom od spiruline. Uz njega je servirana je žlahtina Sveta Lucija vinarije Antuna Katunara, koja je nedavno osvojila broncu na Decanterovu ovogodišnjem ocjenjivanju vina u Londonu. Slijedio je rižoto od šumskih gljiva i kozica s redukcijom smokvi koji je fantastično pratio hvaljeni vrhunski rosé Trojišćina vrbničke vinrije Šipun. Mesni slijed bio je filet slavonske crne svinje glazirane smokvama uz espuma krumpir s hrenom, hrskavo sotirano povrće i jus, a vinski par je bio izvrstan sansigot Kuće vina Ivan Katunar. Riječ je o sorti koja je upravo zahvaljujući krčkim vinarima spašena od izumiranja. Desert je bio svojevrsna slatka fantazija: čokoladna terina s kremom od vanilije, crumble od lješnjaka i flambirane smokve. Vinski partner desertu bilo je Misno vino (žlahtina) Poljoprivredne zadruge Gospoja. Nakon svega, gosti su kušali i vino iznenađenja, prošek Novi poret ugostiteljstva i trgovine Nada iz Vrbnika.