Brzinski obrok: frittata sa crvenom paprikom

Može se jesti bilo kad, toplo pa čak i hladno a ovo je inače idealno jelo i kad ne znate što s ostacima hrane

Profimedia

Znate li što je frittata? Riječ je o talijanskom jelu na bazi jaja, slično omletu ili quicheu, obogaćeno dodatnim sastojcima poput mesa, sireva ili povrća. Čak ga znaju zvati i talijanskom verzijom omleta. Obično se radi u tavi a potom dovrši u pećnici a može se jesti za doručak, ručak i večeru, toplo ili hladno. Idealno je jelo kad ne znate što s ostacima prethodnog obroka - jednostavno ih ubacite u frittatu!

Iako ovo jelo vezujemo za Italiju, razne zemlje koje su ga usvojile, imaju svoje verzije pa tako i mi - u Istri je itekako poznata fritaja i to najivše ona sa šparogama. Mi pak danas radimo verziju s povrćem - crvenim paprikama, krumpirom i malo brokule. Recept je u nastavku.

Sastojci (za 8 serviranja)
2 srednje crvene paprike
1 veliki luk, tanko narezan
oko 6 krumpira, narezanih
šalica brokule
8 velikih jaja
maslinovo ulje
sol

Priprema:
Prvo ispečete paprike - zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Paprike stavite na obloženi lim za pečenje, pokapajte uljem s obje strane te posolite. Pečene paprike okrećite svakih 5 minuta te ih pecite dok ne omekšaju, dok se kožica ne nabora i počne stvarati mjehuriće, 20-25 minuta. Pustite da se malo ohlade pa ih ogulite i uklonite sjemenke te narežite na debele kriške. U međuvremenu, u tavi s uljem, pomiješajte krumpir, luk i prethodno malo skuhanu brokulu. Posolite i pustite da lagano kuha, dok krumpir ne omekša, 25-30 minuta. Možda će vam se malo zalijepiti za tavu ili čak i raspasti, ali to je očekivano, samo promiješajte. Kad je gotovo, prebacite u zdjelu; ostavite da se ohladi nekih deset minuta te potom dodajte pečenu papriku.
Nakon toga tavu koju ćete koristiti stavite u pećnicu da se zagrije. Umutite jaja u zdjeli i posolite ih. Izvadite povrće iz ulja i dodajte u jaja (to je najbolje učiniti dok je još toplo). Zatim tavu prebacite na ploču za kuhanje na jaku vatru. Dodajte tri žlice ulja koje vam je ostalo od povrća, a zatim ulijte smjesu od jaja. Miješajte kao kad radite kajganu, pazite da se ne zalijepi za dno i rubove ali i da se ravnomjerno ispeče. Potom vratite tavu u pećnicu i pecite fritaju dok ne porumeni i ne stegne se, nekih desetak minuta. Pustite da se ohladi u tavi, a zatim servirajte.

Profimedia