Volite falafel? Znate li kako ga najlakše napraviti u svojoj kuhinji?

Donosimo priču o ovom specijalitetu te jednostavan recept za čiju vam pripremu treba pola sata

Profimedia

Falafel, kuglice od boba i slanutka, raznih biljaka i začina, jedno je od onih jela koje uglavnom svi vole. Pa kako i ne bi kad su ti ”vegetarijanski čevapčići” kako ih se često zove, jako ukusni a iznimno laki za pripremu. Ovaj specijalitet jede se na cijelom Bliskom Istoku, u Izraelu ga se smatra nacionalnim specijalitetom a posljednih godina je sve popularnije i na Zapadu.
Falafel se pravi od omekšanog i mljevenog slanutka ili boba kojem se dodaju peršin, korijander, češnjak, crveni luk, pecivo, sol, papar i kim. Od mase se mijesi tijesto, iz kojeg se formiraju male pljeskavice i prže u ulju. Baznom receptu se može dodati razno drugo povrće, ovisno o tome što volite, pa tako postoje i falafele s graškom, batatom, ciklom…

Profimedia 

Točno podrijetlo falafela je nepoznato a postoje, naravno, razne teorije odakle dolazi. Većina ovih teorija slaže se da je falafel razvijen u Egiptu. Međutim, prilično je osporavano pitanje kada i od koga. Neki tvrde da datira oko 1.000 godina, sve do egipatskih Kopta, koji su ga sa sobom donijeli sa Bliskog istoka. Drugi kažu da falafel možda došao i iz Indije u 6. stoljeću.
Jedna od prihvaćenijih teorija smješta izum falafela u modernije doba, u kraj 19. stoljeća. Ovo je vrijeme kada se jelo počelo pojavljivati ​​u egipatskoj književnosti, odmah nakon britanske okupacije 1882. Prema ovoj teoriji, britanski časnici uživali su u prženim kroketima od povrća dok su bili u Indiji i zamolili svoje egipatske kuhare da pripreme verziju s lokalnim sastojcima.
Vjeruje se da se falafel prvi put pojavio u Aleksandriji, glavnoj egipatskoj luci i gradu s najvećom koncentracijom europskih trupa. Za razliku od mnogih popularnih verzija koje se poslužuju u današnjim restoranima s falafelom, ovaj prvi falafel napravljen je od fava graha. Kako je naziv za fava grah na egipatskom ful, vjeruje se da riječ falafel potječe iz ovih izvornih mediteranskih recepata.

Profimedia 

Priprema falafela je zaista jednostavna, možete ga napraviti u svojoj kuhinji za svega pola sata. U nastavku pogledajte koje namirnice vam trebaju te kako ide priprema.

Sastojci:
1 konzerva slanutka, ocijediti
4 češnja češnjaka, grubo nasjeckana
1 ljutika, grubo nasjeckana
2 žlice svježe nasjeckanog peršina
1 žličica mljevenog kima
1 žličica mljevenog korijandera
3 žlice višenamjenskog brašna
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Biljno ulje, za prženje

Za umak od jogurta:
Pola šalice grčkog jogurta
Sok od 1 limuna
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica svježe sjeckanog kopra
Sol
Svježe mljeveni crni papar

Za tahini umak:
Pola šalice tahini paste
1 češanj češnjaka, mljeven
1 žlica soka od limuna
2 žlice tople vode (po potrebi i više)
Sol

Za serviranje:
Pitice
Nasjeckana salata
Prepolovljene cherry rajčice
Tanko narezani krastavci

Profimedia 

Priprema:

U food procesoru s metalnom oštricom izmiksajte slanutak, češnjak, ljutiku, peršin, kim, korijander i brašno te začinite solju i paprom. Miksajte dok smjesa ne postane gruba i brašnasta, ne predugo. Dobivenu smjesu oblikujte u kuglice, stisnite da se smjesa sabije. Stavite ih da se ohlade u hladnjaku dok se ulje zagrije.
U posudi zagrijte biljno ulje te u njemu pržite falafele do zlatne boje, a zatim ih prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom i odmah začinite solju. Zatim prirpemite umak od jogurta: u zdjeli umutite jogurt, limunov sok, ulje i kopar. Začinite solju i paprom. Sad je na redu tahini umak - u zdjeli umutite tahini pastu, češnjak, limunov sok i toplu vodu. Začinite solju.
Poslužite falafele u piti s zelenom salatom, rajčicom i krastavcem te ih prelijte umakom.