Kako izabrati savršene rajčice?

Donosimo nekoliko savjeta koje možete upotrijebiti pri biranju (pa i branju) ovih kasnoljetnih ljepotica

Profimedia

Kasno je ljeto i vrijeme je rajčica, vrijeme kad su najukusnije, najsočnije a i kad ih je veliki izbor na tržnicama. No, znate onaj osjećaj razočarenja kad kupite (ili uberete) rajčicu i iako na pogled djeluje sočno, ostanete razočarani njezinim brašnastim okusom? Kako bismo barem pokušali izbjeći takvu i slične razočaravajuće situacije s okusom rajčice, evo nekoliko savjeta o kojima piše i bon appetit, kako izabrati savršeni primjerak koji će zadovoljiti vaše nepce.

Birajte rajčice lokalnih proizvođača
Srećom, živimo u zemlji u kojoj se rajčice uzgajaju maltene na svakom koraku stoga ne bi trebao biti veliki problem pronaći domaće rajčice. Sredina i kasno ljeto je idealno vrijeme, rajčice su na vrhuncu a činjenica da udaljenost od polja do stola nije velika, daje nam za vjerovati kako je sazrela na suncu a ne u stražnjem dijelu hladnjače.

Ne zazirite od različitih boja rajčice
Tijekom vrhunca sezone rajčice, dakle od sredine do kasnog ljeta kada je rajčica najbolja, na tržnici ili u dućanima najvjerojatnije ćete naići na razne raznobojne sorte rajčice. Sve one imaju svoje specifične okuse koje vrijedi isprobati: narančasta i žuta rajčica često su manje kisele (čitaj: blaže i slađe) od svojih tamnijih, crvenijih kolega.

Profimedia 

Potražite rajčice koje su podjednako zrele
Dakle, izbjegavajte one koje imaju tvrde ili blijede dijelove u blizini stabljike, kao i one s pukotinama ili oštećenjima koje su preduboke. Rajčice bi trebale imati sjajnu, glatku i ujednačenu kožicu.

Pomirišite ih!
Ako vam rajčica ne miriše, vjerojatno nije dozrela. Ona zrela trebala bi imati cvjetni miris, čak pomalo mirisati i na bosiljak, tad bi i ukus trebao biti sjajan.

Profimedia 

Čvrsto ih primite ali ih nemojte previše stiskati
Uvijek ih uzmite u ruku, da ih osjetite. Manje rajčice trebaju biti čvrste, ali ne i tvrde; veće rajčice trebale bi biti teške zbog veličine ali ne ni previše čvrste ni premekane. Uostalom, one će nastaviti sazrijevati sve dok ih ne pojedete.

I za kraj, dodatni savjet: ako rajčice kupujete van sezone, onda birajte cherry rajčice!