Povrtni snack: Čips od batata, mrkve i cikle

Zdravija (i šarenija) verzija grickalica

Profimedia

Ako ste među ljubiteljima grickalica (a priznajmo, velika većina nas jest), znate da i nisu baš najzdravije. No, zato mi imamo potencijalno rješenje! Iako vjerojatno ništa ne može nadmašiti savršeno hrskavi, prženi čips ova vrsta grickalice od pečenog korjenastog povrća vrlo je blizu! Riječ je o čipsu od cikle, mrkve i batata a može se raditi i s drugim korijenastim povrćem, primjerice s celerom. Možete se igrati i sa začinima a svakako ćete dobiti zdraviju i šarenu alternativu bilo kojem ‘late night snacku’, namazu ili sendviču.

Sastojci:
2 cikle, tanko narezane
1 batat, opran i tanko narezan
2 mrkve narezane na trakice
1 žlica maslinovog ulja
pola žličice dimljene paprike
Malo čilija u prahu po želji
Prstohvat šećera
Sol i papar po ukusu

Priprema:
Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Ciklu i batat narežete na vrlo tanke šnite, poput čipsa - po mogućnosti upotrijebite mandolinu ili oštar nož. Mrkvu pak narežite na trakice. Narezano povrće stavite u zdjelu te ga podjednako začinite maslinovim uljem, solju, paprom, paprikom, čilijem i šećerom.
Nakon toga, šnite cikle i batata rasporedite na lim obložen papirom za pečenje (pazite da nisu preblizu) i začinite s još malo soli. Mrkvu i eventualne tanje šnite batata i cikle stavite u drugi lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Ciklu i batat pecite 20-25 minuta a mrkvu i jako tanke šnite povrća 10-15 minuta. Na pola pečenja ih okrenite da se ravnomjerno ispeku.
Poslužite u zdjeli i uživajte!