Održano natjecanje Bocuse d’Or 2021, slavili Francuzi

U odličnoj atmosferi timovi su pokazali koliko su omjer kreativnosti te kulinarskih tehnika i iskustva važni za uspjeh

Profimedia

Nakon dugih i neizvjesnih mjeseci održalo se veliko finale jednog od najzačajnijih gastronomskih showova, kulinarsko natjecanje mladih chefova, obećavajućih talenata nacija i njihovih timova. U dvodnevnom natjecanju održanom u Lyonu u Francuskoj svoje su interpretacije zadanih tema pokazali timovi Danske, Estonije, Finske, Francuske, Mađarske, Islanda, Italija, Norveške, Švedske, Švicarske, Južne Koreje, Indonezije, Japana, Singapura, Tajlanda, Maroka, Tunisa, Čilea, Kolumbija, Kostarike, Ekvadora, Urugvaja, Novog Zelanda i Rusije.

Profimedia  Bocuse d’Or 2021

Profimedia  Bocuse d’Or 2021

I bez obzira što se ovo finale održalo u nešto drugačijim uvjetima nego inače, uz manji broj publike, atmosfera je bila izuzetna. Mladi su chefovi još jednom pokazali koliko su savršen omjer kreativnosti te kulinarskih tehnika i iskustva važni za uspjeh a ovogodišnji zadaci bili su i posebno zanimljivi. Pa je tako po prvi put u povijesti ovog natjecanja zadatak za timove bila tema Takeaway, naravno tema inspirirana pandemijom koja je brojne chefove natjerala na nove formate. U ovoj je temi svaki tim morao pripremiti obrok u tri slijeda, upakiran u posebno dizajniranim kutijama i sve to od rajčica! Posebnost vezana uz kutije u kojima su se jela prezentirala – morale su biti od prirodnih materijala, dizajnirane od strane tima po posebno određenim dimezijama i pravilima, uz mogućnost ponovog korištenja.

Bocuse D'Or 2021  Takeway prezentacija Švicarske

Bocuse D'Or 2021  Takeaway prezentacija Švedske

Bocuse D'Or 2021  Takeaway prezentacija Francuske

Druga tema, u kategoriji The Platter, donijela je izazov u kojem su timovi morali pripremiti i poslužiti toplo jelo u kojem je zvijezda bio goveđi odrezak s predjela ramena, tzv. paleron, također po prvi put u povijesti natjecanja.

Bocuse D'Or 2021  Prezentacija danskog tima

Bocuse D'Or 2021  Prezentacija norveškog tima

Bocuse D'Or 2021  Prezentacija estonskog tima

Bocuse D'Or 2021  Pobjednička prezentacija francuskog tima

U zadanim temama, ograničenom vremenu te izazovima koji se nameću u ovakvim natjecanjima najboljim se pokazao tim Francuske na čelu s mladim chefom Davyjem Tissotom, a posebna je čast bila što je na drugom danu natjecanja te na samoj ceremoniji prisustvovao i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Drugo i treće mjesto su pripali timovima Danske te Norveške.

Profimedia  Slavlje Francuza

Profimedia  Počasni gost francuski predsjednik Emmanuel Macron

Profimedia  Počasni gost francuski predsjednik Emmanuel Macron

Profimedia  Ceremonija Bocuse d’Or 2021