VELIKO FINALE

Održano natjecanje Bocuse d’Or 2021, slavili Francuzi

U odličnoj atmosferi timovi su pokazali koliko su omjer kreativnosti te kulinarskih tehnika i iskustva važni za uspjeh

profimedia-0634817353
Foto: Profimedia

Nakon dugih i neizvjesnih mjeseci održalo se veliko finale jednog od najzačajnijih gastronomskih showova, kulinarsko natjecanje mladih chefova, obećavajućih talenata nacija i njihovih timova. U dvodnevnom natjecanju održanom u Lyonu u Francuskoj svoje su interpretacije zadanih tema pokazali timovi Danske, Estonije, Finske, Francuske, Mađarske, Islanda, Italija, Norveške, Švedske, Švicarske, Južne Koreje, Indonezije, Japana, Singapura, Tajlanda, Maroka, Tunisa, Čilea, Kolumbija, Kostarike, Ekvadora, Urugvaja, Novog Zelanda i Rusije.

profimedia-0634732388 profimedia-0634732388
Bocuse d’Or 2021 Foto: Profimedia

profimedia-0634652589 profimedia-0634652589
Bocuse d’Or 2021 Foto: Profimedia

I bez obzira što se ovo finale održalo u nešto drugačijim uvjetima nego inače, uz manji broj publike, atmosfera je bila izuzetna. Mladi su chefovi još jednom pokazali koliko su savršen omjer kreativnosti te kulinarskih tehnika i iskustva važni za uspjeh a ovogodišnji zadaci bili su i posebno zanimljivi. Pa je tako po prvi put u povijesti ovog natjecanja zadatak za timove bila tema Takeaway, naravno tema inspirirana pandemijom koja je brojne chefove natjerala na nove formate. U ovoj je temi svaki tim morao pripremiti obrok u tri slijeda, upakiran u posebno dizajniranim kutijama i sve to od rajčica! Posebnost vezana uz kutije u kojima su se jela prezentirala – morale su biti od prirodnih materijala, dizajnirane od strane tima po posebno određenim dimezijama i pravilima, uz mogućnost ponovog korištenja.

Takeway prezentacija Švicarske Foto: Bocuse D'Or 2021

Takeaway prezentacija Švedske Foto: Bocuse D'Or 2021

Takeaway prezentacija Francuske Foto: Bocuse D'Or 2021

Druga tema, u kategoriji The Platter, donijela je izazov u kojem su timovi morali pripremiti i poslužiti toplo jelo u kojem je zvijezda bio goveđi odrezak s predjela ramena, tzv. paleron, također po prvi put u povijesti natjecanja.

Prezentacija danskog tima Foto: Bocuse D'Or 2021

Prezentacija norveškog tima Foto: Bocuse D'Or 2021

Prezentacija estonskog tima Foto: Bocuse D'Or 2021

Pobjednička prezentacija francuskog tima Foto: Bocuse D'Or 2021

U zadanim temama, ograničenom vremenu te izazovima koji se nameću u ovakvim natjecanjima najboljim se pokazao tim Francuske na čelu s mladim chefom Davyjem Tissotom, a posebna je čast bila što je na drugom danu natjecanja te na samoj ceremoniji prisustvovao i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Drugo i treće mjesto su pripali timovima Danske te Norveške.

Slavlje Francuza Foto: Profimedia

Počasni gost francuski predsjednik Emmanuel Macron Foto: Profimedia

Počasni gost francuski predsjednik Emmanuel Macron Foto: Profimedia

Ceremonija Bocuse d’Or 2021 Foto: Profimedia