Danas, 1. listopada, obilježava se Međunarodni dan kave, omiljenog aromatičnog napitka koji razubuđuje sva osjetila. Međunarodni dan kave počeo se obilježavati prvog dana listopada prije šest godina kada ga je Međunarodna organizacija proizvođača i trgovaca kavom, koja ima 77 zemalja članica pokrenula tijekom Expo-a Milanu kako bi okupila sve kavoljupce te dala potporu uzgajivačima kave kojima kava doslovce predstavlja život. Međunarodni dan kave posvećen je i svima drugima koji rade u industriji kave i promoviraju poštenu trgovinu kavom ('fair trade').
Kava je jedan od omiljenih napitaka i većini nas dan ne može početi bez minimalno jedne šalice, a uz nju ne provodimo samo svoja jutra, već često i poslijepodneva na susretima, druženjima I razgovorima s prijateljima I dragim osobama. Svi mi slavimo kavu svaki dan, ali posebno 1. listopada kada se organiziraju brojna događanja za kavoljupce i one koji će to tek postati.
Evo i nekoliko osnovnih činjenica o kavi. Njezina zrna rastu na grmu biljke latinskog naziva coffea, koja potječe iz Afrike, ali se uzgaja i u Južnoj i Središnjoj Americi te Jugoistočnoj Aziji i važan je dio tamošnjeg gospodarstva. Dvije su osnovne vrste – coffea arabica, koja je najrasprostranjenija, te coffea robusta, koja je gorča i kiselija od arabice. Osim kofeinom, tvari koja ljudima pomaže da ostanu budni, kava je bogata i raznim nutrijentima poput riboflavina, niacina, magnezija, kalija, kao i fenolima i antioksidnsima. Nakon berbe zrna se suše, nakon čega skupocjenije vrste ostaju na odležavanju tri do osam godina. Potom se zrna kave prže, te nakon toga i melju. Pravilo je da sitnije mljevena kava ima snažniji okus. Postoji nekoliko načina kuhanja kave, a svatko bira svoj omiljeni.
Kava se, osim na početku dana, često pije i na zvaršetku obroka, uz deset, ali i sama postaje odličan sastojak u brojnim desertima, poput ove torte britanske kulinarske TV zvijezde Nigelle Lawson, a u našoj galeriji inspirirajte se fotografijama od kojih ćete odmah poželjeti skuhati šalicu kave.
TORTA OD KAVE I ORAHA
Za tijesto:
50 g oraha
225 g šećera u prahu
225 g maslaca
200 g oštrog brašna
4 žličice instant espresso praha
2 i ½ žličice praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
4 velika jaja
1-2 žličice mlijeka
Za nadjev:
350 g šećera u prahu
175 g maslaca
2 i ½ žličice instant espresso praha
desetak polovica oraha za ukras
Pećnicu zagrijte na 180° C. Namastite dva kalupa za torte promjera 20 cm i na dno stavite papir za pečenje. Orahe i šećer stavite u sjeckalicu i dobro usitnite. Dodajte maslac, brašno, espresso prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu te jaja i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto. Dodajte mlijeko, dok mikser još radi. Smjesu razdijelite podjednako u oba kalupa i pecite oko 25 minuta. Dok se tijesto hladi napravite kremu – šećer u prahu i maslac dobro izmiksajte, espresso prah rastopite u 1 žlici kipuće vode i dodajte u smjesu maslaca i šćerea. Na donje tijesto namažite kremu, stavite gornje tijesto te gornji dio također premažite kremom. Ukrasite polovicama oraha.