Sretan vam Međunarodni dan kave!

Većina nas kavu slavi svakodnevno, no prvog dana listopada poseban je dan posvećen samo njoj. U tom danu posebno uživaju kavoljupci, a skrećemo pažnju na njezine proizvođače i sve ostale koji rade u industriji kave

Shutterstock

Danas, 1. listopada, obilježava se Međunarodni dan kave, omiljenog aromatičnog napitka koji razubuđuje sva osjetila. Međunarodni dan kave počeo se obilježavati prvog dana listopada prije šest godina kada ga je Međunarodna organizacija proizvođača i trgovaca kavom, koja ima 77 zemalja članica pokrenula tijekom Expo-a Milanu kako bi okupila sve kavoljupce te dala potporu uzgajivačima kave kojima kava doslovce predstavlja život. Međunarodni dan kave posvećen je i svima drugima koji rade u industriji kave i promoviraju poštenu trgovinu kavom ('fair trade').

Shutterstock  Svježe ubrana zrna kave

Kava je jedan od omiljenih napitaka i većini nas dan ne može početi bez minimalno jedne šalice, a uz nju ne provodimo samo svoja jutra, već često i poslijepodneva na susretima, druženjima I razgovorima s prijateljima I dragim osobama. Svi mi slavimo kavu svaki dan, ali posebno 1. listopada kada se organiziraju brojna događanja za kavoljupce i one koji će to tek postati.

Evo i nekoliko osnovnih činjenica o kavi. Njezina zrna rastu na grmu biljke latinskog naziva coffea, koja potječe iz Afrike, ali se uzgaja i u Južnoj i Središnjoj Americi te Jugoistočnoj Aziji i važan je dio tamošnjeg gospodarstva. Dvije su osnovne vrste – coffea arabica, koja je najrasprostranjenija, te coffea robusta, koja je gorča i kiselija od arabice. Osim kofeinom, tvari koja ljudima pomaže da ostanu budni, kava je bogata i raznim nutrijentima poput riboflavina, niacina, magnezija, kalija, kao i fenolima i antioksidnsima. Nakon berbe zrna se suše, nakon čega skupocjenije vrste ostaju na odležavanju tri do osam godina. Potom se zrna kave prže, te nakon toga i melju. Pravilo je da sitnije mljevena kava ima snažniji okus. Postoji nekoliko načina kuhanja kave, a svatko bira svoj omiljeni.

Shutterstock Međunarodni dan kave

Kava se, osim na početku dana, često pije i na zvaršetku obroka, uz deset, ali i sama postaje odličan sastojak u brojnim desertima, poput ove torte britanske kulinarske TV zvijezde Nigelle Lawson, a u našoj galeriji inspirirajte se fotografijama od kojih ćete odmah poželjeti skuhati šalicu kave.

Shutterstock 

TORTA OD KAVE I ORAHA

Za tijesto:
50 g oraha
225 g šećera u prahu
225 g maslaca
200 g oštrog brašna
4 žličice instant espresso praha
2 i ½ žličice praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
4 velika jaja
1-2 žličice mlijeka

Za nadjev:
350 g šećera u prahu
175 g maslaca
2 i ½ žličice instant espresso praha
desetak polovica oraha za ukras

Pećnicu zagrijte na 180° C. Namastite dva kalupa za torte promjera 20 cm i na dno stavite papir za pečenje. Orahe i šećer stavite u sjeckalicu i dobro usitnite. Dodajte maslac, brašno, espresso prah, prašak za pecivo, sodu bikarbonu te jaja i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto. Dodajte mlijeko, dok mikser još radi. Smjesu razdijelite podjednako u oba kalupa i pecite oko 25 minuta. Dok se tijesto hladi napravite kremu – šećer u prahu i maslac dobro izmiksajte, espresso prah rastopite u 1 žlici kipuće vode i dodajte u smjesu maslaca i šćerea. Na donje tijesto namažite kremu, stavite gornje tijesto te gornji dio također premažite kremom. Ukrasite polovicama oraha.