Vrijeme je šipka, stavite ga u salatu

Nar pomiješajte s rikolom, kruškama, jabukama, pekanskim orasima i kozjim sirom i uživajte u punoći okusa

Profimedia

Jedan od razloga zašto volimo jesen je i šipak, voće koje ne samo što je ukusno nego je i vrlo zdravo. Šipak, odnosno nar ili morganj obilježava ovu ranu jesen, može ga se lako nabaviti i tu činjenicu valja iskoristiti. Naime, konzumacija ovog moćnog voća itekako je poželjna - riječ je o izrazito zdravoj namirnici, čija konzumacija može popraviti naš imunitet.

Šipku se pripisuju antioksidativna i antikancerogena svojstva (posebno pomaže kod raka prostate), djeluje i antibakterijski (primjerice, jako je dobar u borbi protiv Escherichije coli), a smanjuje i razinu kolesterola. Bogat je kalijem i kalcijem, sadrži i magnezij te nešto vitamina skupine B i vitamin C, dobar je za plodnost te usporava starenje a smatra se i da pomaže kod Alzheimerove bolesti i osteoporoze.

Sjemenke unutar ploda tvrde kore šipka karakteristične su crvene do crveno-ljubičaste boje, slatko-kiselo-trpkog su okusa koji osvježava i gasi žeđ. Od njega se mogu raditi razna pića (posebno je popularan čaj od šipka), ali i jela.

Profimedia 

Mi danas donosimo recept za jednu jako ukusnu jesensku salatu s rikolom, jabukama, kruškama i kozjim sirom u kojoj šipak igra važnu ulogu.

Sastojci:
Pola šalice pekana
15 dkg baby rikole
Pola šalice kozjeg sira ili fete, izmrvljene
1 velika zrela kruška, tanko narezana
1 jabuka, tanko narezana
1 šipak, očišćen

Preljev od đumbira
¼ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica jabučnog octa, po ukusu
1 žlica Dijon senfa
1 žlica javorovog sirupa ili meda
1 žličica sitno naribanog svježeg đumbira
¼ žličice fine morske soli
papar

Profimedia 

Priprema:
Prvo tostirajte pekane - stavite ih u tavu na srednju vatru te ih pržite, miješajući, dok ne zamirišu i ne porumene, oko 4 do 5 minuta. Maknite ih s vatre i grubo ih nasjeckajte te stavite sa strane.
Rikolu rasporedite po velikom tanjuru za posluživanje, po njoj pospite pekane i izmrvljeni kozji sir. Potom dodajte kriške kruške i jabuke te ih rasporedite po salati i sve pospite sjemenkama nara.
Za pripremu preljeva pomiješajte sve sastojke i miješajte dok se ne sjedine. Kad je salata spremna, prelijte je dobivenim preljevom i osmah poslužite!